• Novinky

        • 25mar
          • Vynášanie Moreny
            • Vynášanie Moreny

              Žiaci 1.-4. ročníka aj tento rok v rámci ŠKD dodržali tradičný ľudový zvyk a s dobrou náladou putovali naprieč Fončordou,aby spoločne vyprevadili zimu a privolali teplé lúče slnka.Za veselej nálady a spevu kráčali k potoku Udurná,kde sa stretli aj s viacerými obyvateľmi Fončordy a rodičmi,aby mohli Morenu- symbol zimy, upáliť a utopiť.Vítanie jari sa vydarilo na jednotku,o čom svedčilo aj krásne, slnečné počasie,ktoré nás celou cestou sprevádzalo.

        • 25mar
          • Môj vysnívaný dom
            • Môj vysnívaný dom

              Naši šikovní piataci sa na hodinách matematiky postupne zoznámili so základmi rysovania geometrických útvarov. Úspešne zdolali kolmice, rovnobežky, štvorce, obdĺžniky či kružnice a trojuholníky. Nadobudnuté znalosti využili pri projektovaní vysnívaného domu s jednoduchým ale i neobyčajným vybavením. Do návrhov vložili veľkú dávku fantázie a osobitosti, technických nápadov a samozrejme svoje tajné priania.

              Aj vy sa môžete inšpirovať niektorými z ich navrhnutých „vychytávok“:

              - izbička pre domácich miláčikov

              - zelené ostrovčeky

              - oddychové miestnosti len so sedacími vakmi

              - teleport do tajnej miestnosti

              - úkrytová miestnosť s najmodernejšími bezpečnostnými prvkami, technikou a batožinou

              - hráčske podzemie

              - pracovne s knihami

              - súkromné kino a diskotéka

              - výťah z prízemia na prvé poschodie

              - bazén priamo v dome

              - veľká záhrada s hojdačkou, ihriskami a trampolínami

              - veľké políčko zeme na hocijaké plodiny.

        • 25mar
          • TRHOVISKO KNÍH
            • TRHOVISKO KNÍH

              V období od 4. do 8. marca 2024 sa v našej škole konalo veľkolepé podujatie – TRHOVISKO KNÍH. Žiaci a učitelia priniesli svoje staré knižné poklady a získali novú inšpiráciu zakúpením nových knižných titulov. Tento inovatívny prístup k podpore literatúry v našej škole bol významným krokom smerom k rozšíreniu kultúry čítania a zároveň k zabezpečeniu prostriedkov na posilnenie našej školskej knižnice.
              Celkové hodnotenie je preto jednoznačne pozitívne. Nielenže sme podporili literárnu vášeň našich žiakov a učiteľov, ale zároveň sme vytvorili zdroj financií na rozvoj našej školskej knižnice. Toto podujatie je príkladom toho, ako jednoduché nápady a iniciatívy môžu mať hlboký a trvalý vplyv na vzdelávanie a kultúru našej komunity.

        • 25mar
          • Ponická fujarka
            • Ponická fujarka

              Slovenská ľudová hudba vytvorila v rámci slovanskej hudby jednu z najoriginálnejších a najcennejších vetiev a ovplyvňovala aj folklór susedných národov. Má silné regionálne korene a je aj súčasťou vyučovacieho procesu na ZŠ. Dňa 17. 3. 2024 sa uskutočnilo v Kultúrnom dome Ponická Lehôtka Regionálne kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Ponická fujarka. V kategórii sólisti a spevácke duá sa naša žiačka Zuzka K. zo 7.B triedy umiestnila v striebornom pásme (2.miesto). Zuzke gratulujeme, držíme palce v napredovaní a tešíme sa z jej úspechu.

        • 24mar
          • HAPPY EASTER
            • HAPPY EASTER

              Naša škola ožila v duchu veľkonočných sviatkov. Veľkonočná tržnica ponúkla žiakom aj rodičom množstvo krásnych výrobkov, ktoré vyrobili deti s láskou a trpezlivosťou. Deti sa dozvedeli množstvo informácií o tradíciách, ktoré sviatky prinášajú. Po príchode na Happy Easter dostali deti preukazy kupačov do ktorých zbierali pečiatky na stanovištiach, kde si užili spolu so svojimi rodičmi a starými rodičmi množstvo zábavy. Pletenie náramkov, maľovanie vajíčok, nosenie vajíčok na lyžičke, lezenie cez tunel, veľkonočné origami či hravá angličtina. To všetko si pre vás pripravili žiaci a pani učiteľky z našej školy.

              Prajeme vám sviatky plné pokoja, lásky a pohody.

        • 17apr
          • 2% DANE
            • 2% DANE

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole aj tento rok darovaním 2% z dane.

              Zákon č. 595/2003 Z. z. o daniach z príjmov Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov niektorej z neziskových organizácii. Jednou z nich je aj naše Rodičovské združenie. Pokiaľ túto sumu nedarujete Vami vybranému subjektu, táto čiastka pripadne štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú veľkú pomoc a tiež podporu pri rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% a darujte ich svojim deťom. 

              Finančné prostriedky budú použité na:

              - skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

              - drobné pozornosti a odmeny pre žiakov pri rôznych príležitostiach

              - skvalitnenie vybavenia školy

              Ako poukázať 2%?

              Ak ste zamestnaní:

              • Požiadajte svojho zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane, to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3,32 €.
              • Stiahnite si z prílohy a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby 2023.pdf ,v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi.
              • Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením) doručte do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska alebo do 25. apríla 2023 na ZŠ Moskovská 2, Banská Bystrica triednemu učiteľovi, prípadne do kancelárie riaditeľky školy.

              Dôležité termíny:

              Do 30. apríla 2024 - Zasielanie Vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení).

              V prípade, ak nie ste si istí s vyplnením tlačiva, pomôže Vám triedny učiteľ, kontaktujte ho prosím.

              Ďakujeme, že podporíte práve svoje Rodičovské združenie pri ZŠ Moskovská ul. 2, Banská Bystrica.Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v roku 2021 svojimi 2% z dane.

              Mgr. Marta Melicherová, rš.
              Ing. Beata Očenášová, predsedníčka RZ

        • 22mar
        • 20mar
          • TVORIVÉ DIELNE V 3.C
            • TVORIVÉ DIELNE V 3.C

              Dňa 14.3. sa v triede 3.C odohrala besiedka spojená s veľkonočnými tvorivými dielňami, ktoré priniesli vlnu radosti a kreativity nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov.

              V triede bolo pripravených niekoľko stanovíšť, kde sa deti pustili do práce so zápalom a nadšením, spolu s rodičmi, ktorí s nimi spojili sily a kreativitu. Vyrábali krásne vtáčiky a vajíčka z fimohmoty a vtáčiky z filcu. Zdokonaľovali sa aj v umení na vajíčka a ozdobovali vajíčka jedinečnými vzormi a motívmi.

              Počas tvorivých dielni vládla príjemná atmosféra plnej pozitívnej energie.

        • 12mar
        • 11mar
          • Prírodovedné popoludnie
            • Prírodovedné popoludnie

              Minulý týždeň sa jedno krásne popoludnie zmenili odborné učebne našej školy na priestor plný zábavy a výziev. Žiaci druhého stupňa sa zúčastnili jedinečného podujatia nazvaného "Prírodovedné popoludnie".

              Celý program bol pripravený ako hľadačka, kde každá úloha zodpovedala určitému prírodovednému predmetu. Žiaci mohli ukázať svoje logické myslenie v matematike, v biológii sa venovali svetu pod mikroskopom, v chémii sa žiakom podarilo roztancovať hrozienka, v geografii hľadali podľa súradníc najvyššie vrchy sveta, na informatike sa zabavili s QR kódmi, na technike ukázali svoju šikovnosť pri zatĺkaní a vyberaní klincov a na fyzike experimentovali s mierami a váhami.

              Každé družstvo, ktoré úspešne splnilo úlohy, získalo indície k odhaleniu tajničky. Keď písmená zostavené z rôznych úloh utvorili slovo "PASTEUR", napätie vrcholilo. Táto tajnička bola kľúčom k úspešnému ukončeniu hľadačky. Dôležitým kritériom bolo nielen správne riešenie úloh, ale aj rýchlosť odovzdania. Prvé tri družstvá, ktoré dosiahli najlepší čas, boli odmenené sladkou odmenou. Na záver sme si všetci užili tombolu so skvelými cenami.

              Vďaka patrí všetkým vyučujúcim, ktorí sa podieľali na organizácii tohto podujatia.

              Tešíme sa znova o rok. 😊

               

              A čo si o tejto akcii myslia naši žiaci?

              „Riešenie úloh bolo zábavné, dosť sme sa pri tom nasmiali. Úlohy nás donútili spolupracovať a naučili sme sa plno nových vecí. Aj keď, sme chvíľu meškali, podarilo sa nám vyhrať tretie miesto! Veľmi nás to bavilo a sme rady, že sme sa mohli zapojiť do tejto skvelej súťaže.“

              Dominika, Majka, Alexandra a Nela

        • 08mar
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE BUDÚCICH PRVÁKOV 
            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE BUDÚCICH PRVÁKOV 

               

              V marci 2024 sme vnašej škole privítali budúcich prvákov a ich rodičov. Pre deti pripravili pani učiteľky rozprávkové aktivity v knižnici, telocvični a v prváckej triede. Deti boli veľmi snaživé, aktívne a splnili  všetky úlohy. Tieto úlohy si vyskúšali aj žiaci našej školy v rámci školského klubu detí. 

              Vedenie školy prezentovalo rodičom informácie o škole, jej smerovaní, prioritách a projektoch, ktoré v škole prebiehajú. Zaujalo ich aj programovanie robota Photona. Potom si rodičia spolu sdeťmi prezreli priestory školy – odborné učebne- fyzikálne a chemické laboratóriá, PC učebne, biológiu, kuchynku, SCVČ Relaxáčik, telocvičňu i prvácke triedy, do ktorých budúci prváci v septembri zasadnú. 

        • 07mar
          • Džudo na telesnej výchove
            • Džudo na telesnej výchove

              Naša základná škola sa nedávno stala miestom, kde sa na hodine telesnej výchovy stretlo zábavné hranie s dôležitými bezpečnostnými zručnosťami. Počas 6 týždňov mali žiaci 3. a 4. ročníkov jedinečnú príležitosť vyskúšať si základy džuda s trénerom Dukla BB - Miroslavom Dzúrom. Žiaci mali možnosť naučiť sa ako správne padnúť, čím sa predchádza vážnym zraneniam pri športe alebo v každodennom živote. Pre niektorých žiakov to bol prvý kontakt s džudom, no s úsmevom na tvári a nadšením si vyskúšali nové veci. A pre tých, ktorí už mali skúseností s týmto športom, to bola príležitosť zdokonaliť svoje techniky.

        • 07mar
          • Kreatívna Matematika: Staviame z kociek a kvádrov
            • Kreatívna Matematika: Staviame z kociek a kvádrov

              V posledných týždňoch sa žiaci siedmeho ročníka pustili do jedinečného projektu, ktorý nielenže posilnil ich matematické schopnosti, ale tiež rozvinul ich kreativitu a šikovnosť. Projekt spojil výučbu geometrie s umením a praktickou zručnosťou, pričom výsledkom boli pôsobivé papierové konštrukcie.

              Každý žiak začal s jednoduchými papierovými kockami a kvádrami, ktoré si vyrobili sami pod vedením učiteľa. Tieto základné stavebné prvky následne využili na vytvorenie rôznorodých geometrických tvarov. Zo začiatku stavali jednoduché tvary, ale postupne sa dostávali k zložitejším konštrukciám, vytvárajúc z nich komplexné predmety, zvieratá a objekty z každodenného života.

              Pri tvorbe sa neobmedzovali iba na geometrické tvary. Žiaci experimentovali s farbami, vzormi a zdobením, čím svoje výtvory oživili a dodali im osobný štýl. V poslednej fáze projektu mali žiaci možnosť prezentovať svoje výtvory pred triedou. Táto časť projektu posilnila komunikáciu, verejné vystupovanie a schopnosť prezentovať svoju prácu. Tento projekt nielenže zdôraznil dôležitosť geometrie v praxi, ale tiež podporil priestorové videnie, spoluprácu, tvorivosť a komunikačné zručnosti medzi žiakmi.

        • 04mar
          • PREDŠKOLÁCI PRVÁKMI
            • PREDŠKOLÁCI PRVÁKMI

              V dňoch 28. - 29. februára 2024 mali naši prváci veľmi príjemnú návštevu z MŠ Nová, MŠ Tulská a MŠ Družby v Banskej Bystrici. Do prváckych tried sa prišli pozrieť predškoláci, ktorých školské lavice čakajú už tento rok v septembri. Naši žiaci sa s predškolákmi pekne zvítali napríklad aj piesňou Zlatá brána, ktorú im vytvorili pri vstupe do triedy. Prváci predškolákom ukázali Šlabikár, z ktorého im prečítali text, zarecitovali báseň, predviedli ako sa im darí na hodinách písania. Taktiež si spoločne vyriešili rôzne matematické úlohy. Pomohli predškolákom s modelovaním písmen z farebných drôtikov. Aj predškoláci nám ukázali ich šikovnosť - boli aktívni a zaspievali nám krásnu pieseň. Spoločne strávený čas sme si veľmi užili a ďakujeme pani učiteľkám, že zaviedli deti práve do našej školy ZŠ Moskovská. Veríme, že sa s niektorými predškolákmi vidíme opäť v septembri už ako s našimi žiakmi.

        • 02mar
        • 28feb
          • Exkurzia žiakov piateho ročníka – Lepidománia
            • Exkurzia žiakov piateho ročníka – Lepidománia

              Pred jarnými prázdninami sme absolvovali aktuálnu expozíciu v Tyhányiovskom kaštieli s názvom Lepidománia. Žiaci piateho ročníka mali možnosť vidieť zbierku vypreparovaných motýľov z celého sveta a mohli sa z blízka pozrieť na stavbu motýlieho krídla, vidieť jeho jemnú šupinkovú stavbu. Prezreli si bohatú zbierku farebných litografických výtlačkov motýľov v ich životnej veľkosti.

              Spoznali toho najväčšieho a najmenšieho motýľa sveta. Dozvedeli sa mnohé zaujímavé informácie zo života rôznych druhov motýľov a pozreli si video o ich životnom cykle. Niektorí žiaci si prezreli aj stálu expozíciu.

              Aké boli priame dojmy žiakov z exkurzie? To si môžete prečítať, tu:

              Z dnešnej exkurzie sa mi najviac páčili: Najväčší motýľ 🦋 a vypchaté zvieratá + mohli sme motýle pozorovať pod mikroskopom, mali krídla, ktoré vyzerali ako koberec.“ (Patrik)

              „Mne sa veľmi páčil ten obrovský motýľ. Ďakujem za exkurziu.“ (Matúš)

              „Na dnešnej exkurzii ma fascinovalo veľa druhov motýľov, najmä ten najväčší motýľ, ktorý bol do biela sfarbený, potom sa mi páčili prezentácie o lesných živočíchoch najmä predátoroch.“ (Lukáš)

              „Najviac ma zaujali Africké motýle“ (Lucia)

              „Páčili sa mi tie motýle, a že som sa mohol zakukliť“ (Damián)

              „Bolo to záživné aj zábavné. Dozvedela som sa veľa nových vecí.“ (Zara)

              „Mňa najviac ma zaujalo video o motýľoch čo sme pozerali. Veľmi zaujímavé motýle boli nočné motýle. Najkrajší motýľ bola babôčka .“ (Lujza)

              „Najviac sa mi páčili veľké a pestrofarebné motýle.“ (Klaudia)

              „Páčil sa mi motýľ „čarodejnica“ a taký modrý motýľ. Zistila som, že niektoré motýle majú na krídlach sovie oči tak odplašia nepriateľa. Niektoré motýlie krídla sa podobajú na list. Páčil sa mi tento výlet s vami.“ (Laura)

              „Páčilo sa mi že ten motýľ smrtihlav vyzeral ako smrtka a že sa ho ľudia báli alebo ako lišaj smrtihlav sa živí medom“ (Michaela)

              „Na dnešnej exkurzii sa mi páčilo: motýle okáň, babôčka a smrtihlav. Zistil som, že niektoré motýle migrujú, žijú  1 rok, niektoré 1-2 mesiace... Najlepší však bol ten najväčší motýľ na svete. Meral cca 28 cm. Ďakujem za tento výlet (-:“ (Adam)

              „Páčili sa mi motýle, video, prezentácia a mikroskop.“ (Matúš)

              V galérií nájdete aj obrázkové dojmy žiakov z exkurzie.

              p. uč. RNDr. Monika Hudáčová, PhD.

        • 28feb
          • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA
            • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

              Na základných školách po celom svete pedagógovia odovzdávajú svojim žiakom základy čítania, písania a počítania, ale tiež rozvíjajú ich schopnosti kritického myslenia a porozumenia zložitejším konceptom. Jednou z ciest, ako dosiahnuť a overiť si ich pokrok, je účasť žiakov vo vzdelávacích súťažiach, napríklad v Ekonomickej olympiáde.

              Aj žiaci deviatych ročníkov sa tento rok zapojili do súťaže. V školských kolách sa otestovalo spolu 6193 žiakov z 218 škôl z celého Slovenska. Medzi 50 najúspešnejších žiakov v Banskobystrickom kraji sa dostali žiaci:

              5. miesto Tomáš.B. z 9.B,

              9. miesto Lukáš V. 9.A,

              28. miesto Jakub M. 9.A.

              Svojou šikovnosťou, a niekedy aj sedliackym rozumom, dokázali sebe aj učiteľom občianskej náuky, že všeobecné vzdelanie má vo svete svoje miesto.

              Veľmi sa tešíme z ich úspechu a prajeme im aspoň toľko radosti, koľko oni, touto aktívnou prácou, venovali nám.

        • 23feb
          • STRAVOVANIE - prihlásenie NOVÉ
            • STRAVOVANIE - prihlásenie NOVÉ

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              informujeme Vás o novom linku cez ktorý je potrebné prihlásiť sa na stravovanie - kliknite SEM .
              Tiež je potrebné, aby ste si nastavili tento nový link vo Vašich zariadeniach (vymazaním predchádzajúceho), a tak mohli bezproblémovo prihlásiť stravu.

              Ďakujeme za pochopenie.

              Vedenie školy

        • 21feb
          • OZNAM
            • OZNAM

              Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci,

              z technických dôvodov sme zrušili pevnú linku na škole (048/423 18 34) a v školskej jedálni (ďalej ŠJ - 048/413 92 75) k 29.02.2024 od dodávateľa T-com.

              Platné čísla:

              Škola sekretariát: + 421 903 657 550

              Školský špeciálny pedagóg/výchovný poradca (Mgr. Maľová)

              Sociálny pedagóg/koordinátor prevencie (Mgr. Vonkomerová)

              +421 918778100 - nové číslo

              Školská jedáleň: +421 911 365 755

              Z tohto dôvodu je zrušený aj internet T-com v ŠJ a s tým súvisí objednávanie a odhlasovanie stravy. Využili sme jarné prázdniny a v piatok, 23.02.2024 bude odstavené prihlasovanie a odhlasovanie obedov pre budúci týždeň v čase od 08:00 do 14:00 hod. Využite ešte štvrtok so súčasnou IP adresou 87.197.137.92 na objednanie obedov od 26.02. do 01.03.2024. Od piatku po 14:00 hod bude už nová IP adresa: 92.52.63.112 (http://92.52.63.112:3000/), ktorú si musíte nastaviť v mobiloch, PC a NTB, aby ste objednali a odhlásili obedy. V prípade, ak budete používať po tomto termíne starú adresu, nebude sa Vám dať prihlásiť a odhlásiť obed.

              Ďakujeme za pochopenie, spoluprácu a prajeme ešte príjemne strávené jarné prázdniny.

              Mgr. Marta Melicherová, riaditeľka školy

        • 16feb
          • Fašiangový sprievod oživil sídlisko Fončorda
            • Fašiangový sprievod oživil sídlisko Fončorda

              Tradičný Fašiangový sprievod Základnej školy Moskovská opäť oživil túto starú tradíciu plnú veselej hudby a radosti. Bursa každoročne putuje sídliskom Fončorda a končí pred bránami Základnej školy Moskovská.  

              Fašiangový sprievod sa začal tradičným koledovaním s ražňami, ktoré rozprášilo dookola veselie a radosť. Žiaci spolu so svojimi učiteľmi spievali fašiangové piesne a rozdávali úsmevy všetkým, ktorí sa pridali k sprievodu.  

              Tohto roku žiaci koledovali pred domovom dôchodcov Jeseň, kde si s nimi veselo zaspievali aj seniori. 

              Žiaci prvého stupňa si s nadšením vykoledovali svoje obľúbené šišky, dobroty im napiekli naše pani kuchárky. 

              „Fašiangový sprievod je pre nás vždy veľkou udalosťou,“ povedala vedúca sprievodu, pani vychovávateľka Ružinská. „Je to príležitosť pre našich žiakov spoznať a zachovať si tradičné slovenské hodnoty a zároveň si užiť spoločný čas so spolužiakmi a rodičmi.“ 

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie