• Novinky

        • 21dec
          • Vyhodnotenie súťaže v prednese slovenskej povesti  Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského 29. ročník
            • Vyhodnotenie súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského 29. ročník

              Tento chlapec, to je on, Šaliansky Maťko, Maťko preto, že ho tak volajú, a šaliansky preto, že sa narodil v Šali.“  Už sa pomaly stáva tradíciou, že december patrí v našej škole súťaži v prednese slovenských povestí pod názvom Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Súťaž bola určená žiakom 2. až 7. ročníka. Svoje recitačné umenie zatiaľ predviedlo 15 súťažiacich v dvoch kategóriách. Žiaci si spolu s pani učiteľkami pripravili zaujímavé ukážky povestí, ktoré nás zaviedli do sveta starodávnych príbehov plných dobrodružstva a odvahy. Zoznámili nás s dobrými, ale aj zlými postavami. Každý prejav mal svoje vlastné kúzlo a osobitý štýl. Porota mala veľmi náročnú úlohu, pretože víťaz môže byť len jeden. Prvenstvo sa rozhodla udeliť Natanaelovi T. zo 4. A triedy, ktorý svojím zanieteným vystúpením dokázal poslucháčov preniesť do čias Grófa Gvadániho a vzniku tradičného skalického trdelníka. Víťaz postupuje do okresného kola súťaže, ktoré sa bude konať vo februári 2024.

               

              I. kategória:  2.-3. ročník

              - školské kolo sa uskutoční v januári 2024

               

              II. kategória: 4.-5. ročník

              1.miesto  Natanael T., 4. A

              2. miesto  Nina M., 5. C

              3. miesto Martin K., 4. B

               

              III. kategória: 6.-7. ročník

              - účastnícky diplom pre Emily H., 6. C

        • 18dec
        • 14dec
          • Vianoce
            • Vianoce

              Vianočné obdobie je obdobie, ktoré so sebou prináša príjemný závan emócií, porozumenia a empatie. Počas tohto obdobia sme sa aj mi rozhodli urobiť niečo pekné, čo poteší oko. Preto sme sa so žiakmi prvého a druhého stupňa zapojili do vyrábania vianočných ozdôb z prírodnín.  Vianočnými ozdobami sme ozdobili pripravený vianočný stromček v átriu Robotníckeho domu. Stromček bude počas sviatkov robiť radosť seniorom v domovoch sociálnych služieb alebo deťom v detských mestských jasliach.  

        • 14dec
          • Dejepisná exkurzia Osvienčim, Poľsko (16. 11. 2023)
            • Dejepisná exkurzia Osvienčim, Poľsko (16. 11. 2023)

              Ťaživá atmosféra, chlad a bolesť, ktoré na nás vyskakovali spoza každého rohu v priestoroch múzea Auschwitz – Birkenau, ostro kontrastovali s krásnym slnečným veterným dňom a luxusom, ktorý si vieme dopriať. Zabúdame na hrôzy vojny a nespravodlivosť akosi zatláčame do úzadia a snažíme sa nepríjemné, negatívne veci zabudnúť. Ale nesmieme zabudnúť! Musíme si pripomínať a prežívať pocity bezmocnosti a strachu, aby sme neostali ľahostajní k dôstojnosti a právam každej ľudskej bytosti.

              Chceli by sme sa Vám prihovoriť niekoľkými pohľadmi našich žiakov na exkurziu v koncentračnom tábore v Auschwitz – Birkenau v Poľsku:

               

              „Pri slove „Osvienčim“ a mojej osobnej návšteve tohto koncentračného tábora mi napadnú len 3 slová: smútok, bolesť a nespravodlivosť. Keď som kráčala po ceste smrti a predstavovala si, ako rozdeľujú tých ľudí podľa toho, či sú schopní pracovať alebo nie, ako rozdeľovali rodiny a oni nevedeli, čo s nimi bude, mala som chuť plakať. To, že súdili a zabíjali ľudí pre to, odkiaľ pochádzajú, akého sú náboženstva, akú majú farbu pleti, vlasov, očí, je strašné. Medzi ľuďmi by nemali byť rozdiely. To, za akých podmienok tam žili, bolo kruté. Nedokážem si predstaviť, čo tí ľudia prežívali. Keď sme prechádzali okolo tých pozostatkov vlasov, oblečenia, okuliarov, topánok a tašiek, uvedomovala som si, že za každým jedným predmetom bol a zomrel človek. Nedokážem si predstaviť, že by som to mala ja zažívať. Tí ľudia, čo to prežili, boli strašne silní a nevzdali sa, za čo ich obdivujem. Sama si kladiem otázku, prečo sa to muselo diať? Poučme sa z toho! Musí to byť pre nás výstraha a odkaz do budúcnosti, aby sa nič podobné už neopakovalo. Každý by mal raz navštíviť toto miesto, aby si uvedomil hodnotu ľudského života.“

               

              „Vošli sme do Auschwitzu a hneď som pocítil v sebe taký smútok a predstavil som si, ako tu týrajú všetkých ľudí. Prišli sme do budov, kde prespávali a bol som zhrozený. Muselo to byť veľmi nepohodlné spať na slame alebo na špinavých matracoch. Taktiež sme navštívili budovu, kde boli dve tony vlasov, detské oblečenie, obuv a vyvolalo to vo mne strašný pocit zhrozenia, že niekto v tom oblečení naozaj bol. Bola tam aj stena smrti, ktorá síce nebola pravá, ale napodobenina, pretože ju Nemci zbúrali. Bola to stena, kde Židia a ľudia, ktorí tam boli, boli popravení. Potom sme išli do Birkenau a to bolo skoro štyrikrát väčšie miesto, bolo tam 300 budov, kde sa nachádzali väzni. Keď sme prechádzali cez bránu smrti, mal som strašný pocit, ktorý sa nedá opísať.“

               

              „Strata ľudskej dôstojnosti a nesmierny psychický tlak boli v Osvienčime každodennou realitou. Je dôležité nezabudnúť na túto historickú hrôzu, aby sme sa poučili a predišli opakovaniu podobných udalostí.“

               

              „Exkurzia mi dala to, aby som si vážila slobodu a vlastne všetko, čo mám. Odniesla som si zážitok, ktorý ma zasiahol. Avšak som sa dozvedela informácie, ktoré ma vždy zaujímali. Chcela som vedieť, ako tam žili, čo celé dni robili, ako sa k nim správali, čo a či vôbec jedli, ako sa starali o hygienu, kde spávali a celkovo život v koncentračnom tábore. Dozvedeli sme sa veľa smutných, no, bohužiaľ, pravdivých informácií. Mali sme možnosť vidieť, kde spávali, boli to iba matrace na zemi. Videli sme aj, kde ich vraždili, kde chodili pracovať, kde jedli a aj plynové komory. Keď som videla všetky tie priestory a miesta, bolo mi do plaču.“

              „Návšteva Osvienčimu bola pre nás veľmi emotívna. Je nám ľúto, čo sa v minulosti dialo, ale vážime si, že sme mohli vidieť, čo si iní ľudia museli prežiť, aby sme my dnes žili takto. Práve preto, že je to veľmi smutné, by ľudia mali pochopiť, že by sa to už nemalo opakovať.“

               

              Mgr. Zuzana Filadelfi a žiaci 9.A, 9.B, 9.C, 8.C

        • 14dec
          • Olympiáda ľudských práv pre ZŠ
            • Olympiáda ľudských práv pre ZŠ

              Ľudské práva sú prierezovou témou takmer všetkých predmetov na školách. Tento rok sme sa so žiakmi 9. ročníka zúčastnili na okresnom kole Olympiády ľudských práv.Z našej školy sa zapojili do školského kola všetky tri deviatky, čo bolo približne 65 žiakov. Víťazmi boli Tomáš B., David S., Marko A. – 9.B. a Hanka Š. 9.A. Spomedzi 18 žiakov na okresnom kole sa umiestnili v prvej polovici, všetci boli úspešní riešitelia a obsadili krásne 7.miesto (Hanka Š.) 4.miesto (Marko A.) a 2. miesto (Tomáš B.). Blahoželáme.

        • 13dec
          • Vianočná pošta
            • Vianočná pošta

              Žiaci našej školy sa tento rok stali súčasťou 7.ročníka Vianočnej pošty pre seniorov. Na hodinách vytvárali osobné pozdravy, ktoré budú doručené dôchodcom v zariadeniach, priamo do ich rúk. Chvíle Vianoc a pokoja sme tak spríjemnili starkým z Prešova i Popradu. 

        • 10dec
          • Deň ľudských práv
            • Deň ľudských práv

              10. december je Dňom ľudských práv (Human Rights Day). Bol vyhlásený valným zhromaždením OSN v roku 1950 ako pripomienka prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948. Slúži ako oslava ľudských práv, hoci v tento deň poukazujeme aj na prípady ich porušovania. Desiaty december súvisí aj s inou výnimočnou udalosťou súvisiacou s ľudskými právami, pretože je dňom udeľovania Nobelovej ceny za mier v nórskom Osle. Tento rok si tiež pripomíname 75. výročie prijatia Deklarácie ľudských práv. 

              Pri tejto príležitosti sa žiaci z 9.A zapojili do medzinárodnej súťaže - Súťaž študentských krátkych filmov this human world 2023. Na projektovom vyučovaní vytvorili krátky film, ktorým chceli poukázať na hlavnú tému súťaže - Čo znamenajú ľudské práva pre nás a našu budúcnosť. 

              Keďže našou budúcnosťou sú deti, žiaci sa rozhodli spraviť osvetu na zatiaľ málo známu chorobu Syngap 1 a v spolupráci s Miškom, protagonistom videa, a jeho rodičmi sa rozhodli poukázať (nielen) na rovnosť detí. Keďže projekt musel byť v anglickom jazyku a vo videu sú prepojené takmer všetky predmety, žiaci zapojili do projektu takmer celú školu a to cez flash mob - tanec, ktorý sa učili na hodinách huv, tsv či tanečných krúžkoch a následne ho odtancovali spolu v telocvični, pretože všetci majú právo - BE HAPPY. 

        • 07dec
          • Mikuláš na 1.stupni 
            • Mikuláš na 1.stupni 

              Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš do okien dary... aj touto detskou piesňou vítali deti z 1.stupňa v estetickej učebni Mikuláša, ktorý prišiel spolu s anjelom a čertom medzi ne. Niektorí odvážnejší zarecitovali básničky, zaspievali a Mikuláš im za odmenu doniesol malé prekvapenie. Deti si spoločne pozreli animovanú rozprávku s vianočnou tematikou a potom v triedach ich čakal rôzny program. Prváci sa dozvedeli niečo o ľudových zvykoch, pranostikách, ktoré sa spájajú s Katarínou a Ondrejom. Poznáte zvyk, keď si ľudia na Barboru dajú konárik zo stromu čerešne do vázy a čakajú, či im na Vianoce rozkvitne? O Barbore a „barborkách“ sa rozprávali druháci. Vyrábali aj papierových Mikulášov. S Luciou sa tiež spájajú rôzne zvyky, pranostiky, príbehy. Tradíciám na Luciu sa venovali tretiaci. O tom, aké zvyky poznajú deti na Štedrý deň a na Štefana – to bolo témou vo štvrtáckych triedach. A to ešte nebolo všetko – dopoludnie bolo vyplnené naozaj pestrým programom. Štvrtáci sa ešte zúčastnili aj na športovom turnaji vo vybíjanej o putovný pohár riaditeľky školy. Víťazmi sa stali žiaci zo 4.A. Teší nás, že všetci si tento Mikulášsky deň užili a aktivity sa deťom páčili.      

        • 07dec
          • Predvianočná radosť a spoločná zábava v škole: Mikulášske aktivity na druhom stupni
            • Predvianočná radosť a spoločná zábava v škole: Mikulášske aktivity na druhom stupni

              Dňa 6. decembra sa naša škola zahalila do predvianočného ducha v rámci akcie k príležitosti Mikuláša. Žiaci druhého stupňa sa spojili v kolektívnych aktivitách, ktoré im priniesli nielen radosť, ale aj vianočnú atmosféru. 

              Tvorili sme vianočné ozdoby, venovali sa vianočným zvykom a tradíciám. Súťažného ducha sme prebudili v kahoot kvízoch s vianočnou tematikou, kde si žiaci mohli preveriť vedomosti spojené s najkrajším obdobím v roku. Nemohlo chýbať ani tradičné vianočné pečenie a zdobenie medovníkov. Okrem toho žiaci vytvárali darčeky na vianočné trhy a starostlivo prichystávali vianočnú výzdobu svojich tried. Každý žiak mal možnosť prejaviť svoju kreativitu a prispieť k vytvoreniu vianočnej atmosféry vo škole. 

              Výrazným momentom boli aj mikulášske športové aktivity. Žiaci súťažili v rôznych disciplínach, vrátane vybíjanej, basketbalu, prehadzovanej a volejbalu. Tieto aktivity nielen podporili športového ducha, ale aj kolektívneho ducha, keď telocvične boli plné povzbudivých slov a fandenia svojim spolužiakom. 

              Cieľom všetkých aktivít bolo nielen stráviť príjemný čas, ale aj vytvoriť vianočnú atmosféru plnú radosti a priateľskej atmosféry. Žiaci mohli pocítiť význam spoločného stretávania sa, zdieľania radosti a vytvárania dobrej atmosféry v škole. Veríme, že dobrá nálada nás bude sprevádzať celým vianočným obdobím, napĺňajúc nás radosťou a vzájomným porozumením. 

               

        • 06dec
          • Filmový Večer: Zábava s dobrým cieľom
            • Filmový Večer: Zábava s dobrým cieľom

              Včera sme našu školu zaplnili smiechom, vzrušením a filmovou zábavou počas nášho úspešného filmového večera. S účasťou približne 120 detí sa podarilo vytvoriť nezabudnuteľnú atmosféru pre všetkých.  

              Ale to nie je všetko! Nielenže sme si užili úžasný film a spoločnosť kamarátov, ale prispeli sme aj k dobročinnej aktivite. Spoločne sme nazbierali neuveriteľných 65 eur, ktoré smerujú na pomoc deviatakom pri ich dobročinnom projekte.  

              Deviataci tieto finančné prostriedky využili na nákup ingrediencií na medovníky. Tieto sladké dobroty budú odovzdané dôchodcom v Centre zborovej diakonie Kanaán v Lazovnej ulici, Banská Bystrica, aby priniesli úsmev na ich tvár a zahriali ich srdcia.  

              Týmto spôsobom sme sa presvedčili, že naša školská komunita nie je len o vzdelávaní, ale aj osolidarite a pomoci druhým. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a prispeli k tomu, aby táto akcia bola úspešná. Vaša podpora a štedrosť nás napĺňa hrdosťou a ukazuje, aké silné sú naše väzby.  

              Nech nám toto spoločné úsilie slúži ako inšpirácia pre budúce podobné aktivity. Spolu dokážeme dosiahnuť veľké veci a robíme našu komunitu ešte lepšou.  

              Ďakujeme vám všetkým za nezabudnuteľný filmový večer s ešte krajším zámerom.  

              9.B 

               

        • 28nov
          • Bolo nás počuť...
            • Bolo nás počuť...

              Hlasným rytmom bubnov zo školského rozhlasu a bubnovaním žiakov v triedach začala 20. 11. 2023 v našej škole bubnovačka, aby sme podporili myšlienku podujatia: „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Okrem tohto podujatia si deviataci pripravili pre svojich spolužiakov rovesnícke učenie s témou ochrany pred násilím. Žiaci na hodinách OBN sa dozvedeli, aké formy násilia poznáme, ako sa pred ním brániť a na koho sa môžu obrátiť. Veríme, že aj nás BOLO POČUŤ!

        • 27nov
          • Štvrtáci čítajú Ezopove bájky 
            • Štvrtáci čítajú Ezopove bájky 

              Žiaci 4.A a 4.C sa so svojimi triednymi učiteľkami rozhodli vstúpiť do školskej knižnice. Tam ich čakal Ezop v knihe Ezopské bájky, ktoré sme prečítali a hľadali k nim ponaučenia. Pani knihovníčka pripravila pre nás zábavný kvíz, úspešne sme ho zvládli. Pracovali sme aj v skupinách, kde sme priraďovali vhodné ponaučenia k viacerým bájkam. Vypracovaním pracovného listu sme si zopakovali všetko, čo sme sa o bájkach naučili. Tešíme sa na ďalšiu zaujímavú hodinu čítania v našej knižnici. 

        • 25nov
          • Zážitky na Cestách: Žiacka Mobilita v Augsburgu, Nemecko
            • Zážitky na Cestách: Žiacka Mobilita v Augsburgu, Nemecko

              Tretí novembrový týždeň sa žiaci našej školu zúčastnili žiackej mobility v nemeckom Augsburgu. Týždeň plný dobrodružstva, vzdelávania a kultúrnej výmeny nám poskytli jedinečné príležitosti, o ktoré sa s Vami s radosťou podelíme.

              12 žiakov našej školy mali tú česť stráviť čas v nádhernom historickom meste Augsburg, kde ich privítala pestrosť histórie, kultúry a vzdelávania. Program bol široký a zahŕňal rôzne aktivity, od návštev výučby na miestnej škole, účasti na odbornej prednáške s profesorom z univerzity v Augsburgu až po terénnu prácu týkajúcu sa klimatických zmien.

              Naši žiaci spolu so spolužiakmi z Francúzska mali možnosť navštíviť Jakob Fugger Gymnasium, kde sa aktívne zapájali do hodín, výmeny skúseností a stretávania s miestnymi rovesníkmi. Táto interakcia nielen rozvíjala ich vzdelávanie, ale aj posilňovala medzikultúrnu spoluprácu.

              Jeden zo základných pilierov nášho pobytu bol venovaný prieskumu klimatických zmien a výskumu prírody v horských oblastiach. Téma je súčasťou celoročného projektu „Klimatické zmeny v horských oblastiach Európy“, ktorému sa venujeme v spolupráci so školou Jakub Fugger Gymnasium a Lycée Plaine de l \'Ain vo francúzskom  Ambérieu-en-Bugey. Žiaci boli aktívne zapojení do aktivít a diskusií o témach, ako sú ochrana prírody, environmentálne povedomie a udržateľnosť.

              Vrcholom celého pobytu bol výlet do malebných hôr v okolí, kde sme mali príležitosť stretnúť sa s odborníkmi z oblasti alpinizmu a odborne nahliadnuť do prírodných zmien v oblasti. Okrem toho sme sa zúčastnili rôznych aktivít, vrátane simulovanej hry o projekte výstavby lanoviek v chránených oblastiach.

              Po návrate naši študenti zdieľali svoje skúsenosti a dojmy v záverečnej diskusii. Uzavretie pobytu sa konalo tradičným bavorským raňajkami, kde sme vychutnali špeciálnu "Weißwurst" vo školskej kantíne.

              Vďaka programu Erasmus+ sme umožnili našim žiakom opäť rozšíriť svoje obzory. Táto žiacka mobilita v Augsburgu bola pre nás všetkých nezabudnuteľným zážitkom a veríme, že sa tieto skúsenosti stanú základom pre budúce projekty a vzťahy.  časť našich zážitkov si môžete pozrieť vo fotovideu.

        • 16nov
          • Poklady jesene
            • Poklady jesene

              Jeseň sa nám pomaličky končí a my sme si jej posledné chvíle ešte naplno užili. V stredu 15. novembra 2023 sa u nás v škole konala  ,,Hľadačka jesenných pokladov". Všetci boli vítaní a deti si mohli vyskúšať rôzne zaujímavé stanoviská. Čakali ich disciplíny ako jesenné hádanky, počítanie listov, puzzle, výroba ježka a obrázkov z gaštanov, prekážková dráha a mnoho iných. Na záver všetkých čakalo sladučké prekvapenie - plod jesene ako červené jabĺčko, hruška či šťavnatý pomaranč. Všetkým ďakujeme za účasť a tešíme sa na vás opäť nabudúce. 

        • 15nov
          • Vyhodnotenie výzvy „Vyber si domáce“ 
            • Vyhodnotenie výzvy „Vyber si domáce“ 

              Vyber si domáce, tak znel názov októbrovej enviro výzvy, ktorá je súčasťou programu klimaTYzuj sa. Aj na našej škole sme medzi žiakmi vyhlásili výzvu o to najchutnejšie jablko vypestované na Slovensku. 

              Úlohou žiakov bolo urobiť fotku jablka, zistiť názov odrody a  jej históriu, nakoniec napísať príbeh o jabĺčku. Cieľom aktivity bolo u žiakov zvýšiť povedomie o pôvode a rôznych odrodách jabĺk. Poukázať, na to že ak si kúpim jablko vypestované na Slovensku, tak posilňujem lokálnych farmárov a kupujem si jablko s menšou emisnou stopou. 

              Pri plnení výzvy boli žiaci naozaj kreatívny. Využili ako digitálne prostriedky (padlet či powerpoint), tak aj klasickú papierovú formu, ktorá svojou kvalitou nezaostávala za tou digitálnou. Výsledky ich prác si môžete pozrieť v galérií pod príspevkom. 

              Všetci žiaci, ktorí sa zapojili do výzvy, boli ocenení a ešte raz im gratulujeme: 

              Lucia Budajová (5.B), Alenka Hollá (8.C), Nela Martonová (5.B), Adam Szikora (6.A), Matej Záhorec (8.A) a žiaci 4. B triednej pani učiteľky Ivany Ivanovej (Sofia, Elenka, Maroš, Jerguš, Oliver, Matias, Tomáš, Simona, Kimi, Sandra, Lucka) 

        • 15nov
          • Poznáš čarovné slovíčka? 
            • Poznáš čarovné slovíčka? 

              Vedieť sa slušne správať je dôležité pre nás všetkých. Deti z 2.A prišli do knižnice na Jilemnického ulici na podujatie Poznáš čarovné slovíčka?, aby si zopakovali zásady slušného správania. Pani knihovníčka mala pre deti pripravené zaujímavé aktivity – spolu s opicou Škoricou zisťovali ako sa zachovať v jednotlivých situáciách, vymýšľali a tvorili situácie, v ktorých používame čarovné slovíčka a na záver si vytvorili vlastnú záložku do knihy s motívom opice Škorice, ktorá im bude pripomínať dnešné poučné podujatie.   

        • 09nov
        • 05nov
          • DETI A MOBILY, SOCIÁLNE SIETE A BEZPEČNOSŤ
            • DETI A MOBILY, SOCIÁLNE SIETE A BEZPEČNOSŤ

              Téme bezpečnosti mobilov a sociálnych sietí bola venovaná prednáška /workshop pre rodičov, ktorá sa konala v priestoroch našej školy koncom októbra. Rodičov zaujalo pútavé rozprávanie o nástrahách sociálnych médií, internetu aj varovných signáloch, ktoré môžu dospelí u svojich detí pozorovať pri potenciálnych problémoch. Inšpiráciu rodičom priniesli najmä praktické rady a záverečná výmena vzájomných skúseností ohľadom zabezpečenia rodičovskej kontroly mobilov a PC zariadení detí.

              Účasť na prednáške síce nebola veľká, no jej téma nepochybne rezonuje v každej rodine. Ak Vás problematika zaujala a chcete sa o nej dozvedieť viac, nech sa páči, nahliadnite do priloženej prezentácie.

              Praktickú prednášku/workshop obdobného zamerania plánuje škola zorganizovať opäť na jar. Už teraz sa tešíme na Vašu účasť!

              prednaska_rodicovska_ochrana_deti_2023.ppt

        • 02nov
          • Potulky s permoníkom 
            • Potulky s permoníkom 

              V októbri, ako to už v našej škole býva, zažili žiaci piateho ročníka vzdelávanie v teréne s názvom  Potulky s permoníkom. Žiaci z 8. a 9. ročníka, ktorí sú súčasťou erazmového tímu v tomto školskom roku, mali za úlohu pre mladších spolužiakov pripraviť  zaujímavý a náučný program, na ktorom by sa zabavili nielen žiaci ale aj učitelia. Hravou formou im bola prerozprávaná história Banskej Bystrice a ako sa žilo v našom meste. Naši piataci sa dozvedeli veľa užitočných informácií o mestskom hrade, hradbách okolo mesta, či o samotnom Matejovi Korvínovi a permoníkoch. Zároveň sa piataci zlepšovali v práci v tíme, keď mali riešiť rôzne úlohy týkajúce sa histórie mesta, budov, osobností. Tiež mali možnosť precvičiť si angličtinu, keďže niektoré úlohy boli práve v tomto cudzom jazyku. Veríme, že si domov odniesli nové skúsenosti, vedomosti a kopu pekných zážitkov.  Taktiež sme zistili, že pracovať v októbrovej zime vôbec nie je ľahké. Ale hlavné je, že sme mali zaujímavé tri dni plné vtipných zážitkov ale aj nových skúseností z tej opačnej strany “lavice”.  Všetci by sme sa chceli poďakovať nášmu permoníkovi za jeho úžasné rozprávanie o našom meste ale aj preto, lebo bez neho by sme sa my (žiaci 8. a 9. ročníka) neboli zúčatnili. 

        • 01nov
          • HALLOWEEN v Slnečnom kráľovstve
            • HALLOWEEN v Slnečnom kráľovstve

              Koncom októbra žiaci 3.A oslávili Halloween tradičnými hrami a netradičnými aktivitami. Oslava sviatku Halloween je súčasťou multikultúrnej výchovy. Triedu si počas týždňa vyzdobovali rôznymi dekoráciami a tešili sa na deň, kedy budú môcť prísť na vyučovanie netradične oblečení.

              Halloweenske ráno vstúpili do triedy čarodejnice, čarodejník, čierna mačka, batgirl a rôzne strašidelné bytosti. Deň plný zábavy a bláznivých kostýmov sa mohol začať. Na hodinách vypracovali strašidelné pracovné listy, zoznámili sa s novou zásobou anglických slov, navštívili triedy, kde recitovali báseň Trick or treat a boli odmenení. Zahrali sa hry (Apple bobbing, Mummy wrap), ktoré sa hrávajú deti v anglofónnych krajinách po celom svete. Dozvedeli sa, že pôvod Halloween-u nie je v USA, ale v keltskom Samhaine. Keltský sviatok Samhain bol jedným z najdôležitejších v keltskom kalendári, išlo o začiatok nového roka. Do Ameriky sa Halloween dostal spolu s Írmi, ktorí sa tam vysťahovali.

              Deti prežili úžasný deň plný zážitkov, ktorý si chcú opäť zopakovať.

              DOSTRAŠENIA zase o rok.

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie