• Novinky

        • 01nov
          • HALLOWEEN v Slnečnom kráľovstve
            • HALLOWEEN v Slnečnom kráľovstve

              Koncom októbra žiaci 3.A oslávili Halloween tradičnými hrami a netradičnými aktivitami. Oslava sviatku Halloween je súčasťou multikultúrnej výchovy. Triedu si počas týždňa vyzdobovali rôznymi dekoráciami a tešili sa na deň, kedy budú môcť prísť na vyučovanie netradične oblečení.

              Halloweenske ráno vstúpili do triedy čarodejnice, čarodejník, čierna mačka, batgirl a rôzne strašidelné bytosti. Deň plný zábavy a bláznivých kostýmov sa mohol začať. Na hodinách vypracovali strašidelné pracovné listy, zoznámili sa s novou zásobou anglických slov, navštívili triedy, kde recitovali báseň Trick or treat a boli odmenení. Zahrali sa hry (Apple bobbing, Mummy wrap), ktoré sa hrávajú deti v anglofónnych krajinách po celom svete. Dozvedeli sa, že pôvod Halloween-u nie je v USA, ale v keltskom Samhaine. Keltský sviatok Samhain bol jedným z najdôležitejších v keltskom kalendári, išlo o začiatok nového roka. Do Ameriky sa Halloween dostal spolu s Írmi, ktorí sa tam vysťahovali.

              Deti prežili úžasný deň plný zážitkov, ktorý si chcú opäť zopakovať.

              DOSTRAŠENIA zase o rok.

        • 30okt
          • Týždeň zdravej výživy
            • Týždeň zdravej výživy

              Jednou z najpodstatnejších vecí k dobrému a dlhému životu je správna výživa. Práve preto sa týždeň od 16.10 do 20.10. 2023 niesol na našej škole v jej duchu. Odštartoval ho Svetový deň zdravej výživy, ktorý priniesol so sebou výzvu na súťaž „ O NAJZAUJÍMAVEJŠÍ PLAGÁT O ZDRAVEJ VÝŽIVE“. Žiaci 1. aj 2. stupňa vytvorili originálne plagáty, pri tvorbe ktorých so svojimi pedagógmi a vychovávateľmi diskutovali ojedle, jeho správnom zložení, no v neposlednom rade sa naučili i spoločne spolupracovať. Na konci týždňa zdobili chodby školy nápadité triedne diela, z ktorých porota vybrala výhercov. Na 1. stupni sa nimi stali žiaci 2.C triedy, na 2. stupni zvíťazila spoločne skupina žiakov 5.A a 9.B triedy. Víťazi boli odmenení zdravou desiatou – ovocnou misou.  

              Ďakujeme všetkým triedam, ktoré sa do súťaže zapojili a dúfame, že trend zdravého stravovania ich oslovil a motivoval.   

        • 22okt
          • Náučný chodník
            • Náučný chodník

              Každoročne v jesennom období je na našom náučnom chodníku rušno. Výnimkou nebol ani tento rok a pozvanie naň opäť prijali deti z blízkych materských škôl. Žiaci 3.A, 3.B a 3.C triedy si pripravili pre kamarátov krátky program a previedli ich cestou, ktorá ich nielen veľa naučila, ale veríme, že sa pri nej aj dobre zabavili. Navštívili nás deti z MŠ Novej a MŠ Tulskej.

              Tretiaci ich privítali na náučnom chodníčku pri bylinkovej záhrade. Porozprávali im o liečivých bylinkách a spoločne tak pomohli vyliečiť lienke Vierke jej boľavé bruško. Dozvedeli sa, z čoho je v hmyzí domček vyrobený a kto v ňom býva. Pomocou hádaniek hádali, aké zvieratká žijú v lese a kto sa môže ukryť v malej búdke. Stromoví kamaráti – ihličnaté a listnaté stromy, im predstavili stromy na našom náučnom chodníku. Pri pripravených aktivitách a súťažiach nám deti z materskej škôlky ukázali, aké sú šikovné.

              Tešíme sa na spoločné stretnutie opäť o rok.

        • 22okt
          • Ahoj deti z Islandu
            • Ahoj deti z Islandu

              Projekt Ahoj deti z Islandu v triede 4.B úspešne pokračuje. Výmena skúseností, zážitky z prázdnin, či internacionálna komparácia vybraných oblastí. Aj to sú skúsenosti, ktoré prináša priateľstvo detí z rôznych častí sveta. Do projektu počas nasledujúceho štvrtého ročníka implementujeme aj znalosti z predmetu informatika. Tešíme sa.

        • 22okt
          • Jeseň v škole
            • Jeseň v škole

              Mladší školáci pripravili v priestoroch školy krásnu výstavu jesenných plodov. Vypestované vo vlastnej záhradke alebo pozbierané v prírode sa nám predvádzajú šípky, mrkvičky, jabĺčka, cuketa, hrozno,...

              Šikovníci vyrobili tekvicové strašidielka aj gaštankové postavičky. V rámci Erasmusdays žiaci na hodinách angličtiny pracovali s témou Fruits and vegetables. Zo žiakov 4.C sa na hodine čítania stali spisovatelia, ktorí rozvinuli svoju fantáziu naplno a písali krásne, vtipné jesenné rozprávky.

        • 22okt
          • Korčuliarsky výcvik
            • Korčuliarsky výcvik

              Uplynulé týždne žiaci prvého, druhého ročníka a športových tried absolvovali korčuliarsky výcvik, ktorý prebiehal na zimnom štadióne pod vedením skúsených trénerov. Žiaci sa zdokonalili v technike korčuľovania, zlepšili si korčuliarske zručnosti. Výcvik prebehol v duchu fair play. Žiaci zažili veľa zábavy, radosti, smiechu a príjemných zážitkov.

              Tešíme sa opäť o rok.

        • 22okt
          • Starší pomáhajú mladším
            • Starší pomáhajú mladším

              Prenos skúseností, vzájomná pomoc, kooperácia a priateľstvo.

              V duchu týchto hodnôt sa v rámci hodiny etickej výchovy spojili žiaci štvrtého (4.B) a druhého (2.B) ročníka. Spoločne čítali, analyzovali a zamýšlali sa nad témou Lož má krátke nohy.

              Prostredníctvom náučného príbehu sme si tak spoločne pripomenuli význam pravdy a dobrých skutkov.

        • 19okt
          • Exkurzia v Banskej Štiavnici
            • Exkurzia v Banskej Štiavnici

              Počasie 18. októbra prialo našim siedmakom, ktorí nakoniec predsa len vyrazili na plánovanú dejepisnú exkurziu do historickej Banskej Štiavnice. Potešila nás nielen vysoká účasť, ale hlavne aktivita a nasadenie pri hľadaní odpovedí na otázky o histórii a dominantách mesta, ktoré boli dômyselne ukryté v známom štiavnickom reliéfe. Možno si niektorí žiaci zapamätali legendu o vzniku mesta či pôvodný názov dnešnej Banskej Štiavnice. Úspech však mala aj prehliadka mesta so zaujímavým výkladom p.uč. Kostkovej (okrem remesla učiteľského aj sprievodkyňa v cestovnom ruchu :-)). No asi najviac nás zaujala pútavá interaktívna expozícia „Cesta v čase“ nabitá modernými technológiami, od virtuálnej reality cez hologramy po dotykové obrazovky. Presvedčila aj našich žiakov, že poznávanie histórie môže byť zábavné.

        • 17okt
          • Občianska a varenie?
            • Občianska a varenie?

              Dve slová, ktoré na prvý pohľad spolu vôbec nesúvisia. Avšak, naši deviataci prepojili teóriu s praxou a pri téme "Výroba" si vyskúšali z prírodných surovín vyrobiť výrobok. Bez práce nie sú koláče a ich šikovnosť bola odmenená vlastnoručne vyrobenými dobrotami. Najlepšie sa pracuje v skupinách, na čo už prišli aj sami. A vy posúďte tiež…

        • 17okt
          • Cena Európskeho týždňa mobility
            • Cena Európskeho týždňa mobility

              Dňa 17.10.2023 sme si boli spoločne so žiakmi našej školy slávnostne prevziať Cenu ETM, ktorú sme získali za organizáciu aktivity počas týždňa mobility s názvom "Do školy na vlastných nohách - To school on your own feet".

              Sme hrdí a ďakujeme všetkým naším žiakom a zamestnancom, ktorí sa do našej výzvy zapojili.

              Porota našu iniciatívu ohodnotila nasledovne:

              Kategória Aktívna organizácia bola pre porotu pri rozhodovaní najnáročnejšia. V závere však zohrali svoju úlohu aj emócie, a preto bolo víťazstvo udelené Základnej škole Moskovská v Banskej Bystrici, ktorá svojou výzvou presvedčila žiakov prísť do školy pešo, na bicykli, kolobežke alebo autobusom. Žiaci si svoju cestu do školy fotili a zverejňovali na webe školy spolu so svojimi pocitmi. Výnimočne sa tak cítili predovšetkým tie deti, ktoré chodia do školy pešo celý rok. „Nemusia sa za to hanbiť, či cítiť ukrátení v porovnaní s niekým, koho rodičia vozia do školy každý deň autom. Vyhrala tak aktivita, ktorá môže byť príkladom pre všetkých, nielen deti, ale aj dospelých, nielen študentov, ale aj pracujúcich, nielen chudobných, ale aj bohatých. Aj takýmto jednoduchým spôsobom môžu šetriť energiu a znížiť tak energetickú spotrebu v oblasti dopravy, zvýšiť bezpečnosť a prispieť k čistejšiemu ovzdušiu pri školách. Práve to je smerovanie k udržateľnej a efektívnej mobilite v meste,“ uzavrel predseda poroty Matej Majdiš.

              ZDROJ Tlačová správa SAŽP: https://www.sazp.sk/novinky/mesto-vrable-trnavsky-samospravny-kraj-aj-banskobystricka-zs-moskovska-zvitazili-v-narodnej-sutazi-o-cenu-europskeho-tyzdna-mobility-2023.html 

        • 17okt
          • Exkurzia ČOV Rakytovce  
            • Exkurzia ČOV Rakytovce  

              Naši šiestaci mali aj tento školský rok opäť možnosť  pozrieť sa na chod Čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach. Počas obhliadky čistiarne si žiaci mohli pozrieť aj ako sa pracovníci čistiarne starajú a podporujú biodiverzitu v okolí čistiarne odpadových vôd. V areáli nájdeme vtáčie búdky pre rôzne druhy vtákov, vysadené stromy, úľ ale aj lúku, ktorú nechávajú rásť a tak zabezpečujú priestor na opeľovanie pre opeľovače.  

              Žiaci si odniesli z exkurzie zaujímavé informácie a istotne nezabudnú ani na zápach, na ktorý si spomínajú ešte aj teraz na hodinách.  

        • 17okt
          • Ekotopfilm 2023 
            • Ekotopfilm 2023 

              25.9.2023 sa žiaci enviromntálnej výchovy zo 7. ročníka zúčastnili už na 50. ročníku Ekotopfilmu, ktorý sa konal v OC Európa. Počas návštevy festivalu mali žiaci možnosť prezrieť si ukážky, krátkych filmov venovaných záchrane zvierat, rastlín a samotnej prírody. V závere sme sa zúčastnili aj prednášky od p. Tomáša Šmatralu, ktorý žiakom ešte porozprával a vyvrátil mýty o medveďoch a vlkoch.  

               

              Krátka spätná väzba od Branislava Lettricha zo 7.A:  Po návšteve Ekotopfilmu som si uvedomil ako si už od malého dieťaťa znepriateľujeme zvieratá len na základe rozprávok. Vlk je vedený ako zlá postava  rozprávke. V nás ten pocit ostáva ďalej a hneď bez rozmýšľania odsúdime vlka achceme, aby bol povolený jeho lov v prírode. Pritom vlk je tvorcom ekosystému. Ďalej som sa dozvedel, ako pôsobí človek na prírodu a čoho sú ľudia schopní len, aby uspokojili svoju chuť po jedle. Odkiaľ sú všetky tie krásne zvieratka vo zverimexe a prečo nemám prikrmovať zvieratá pečivom ...  

        • 17okt
          • NÁSTRAHY MODERNÝCH TECHNOLÓGIÍ, MOBILOV A SOCIÁLNYCH SIETÍ              
            • NÁSTRAHY MODERNÝCH TECHNOLÓGIÍ, MOBILOV A SOCIÁLNYCH SIETÍ             

              Milí rodičia,

              Školský podporný tím ZŠ Moskovská plánuje dňa 26.10. 2023 o 17:00 zorganizovať praktický workshop/prednášku pre rodičov. 


              Workshop Vám môže pomôcť prakticky reagovať na nástrahy moderných technológií, mobilov a sociálnych sietí. Prednáška bude mať nasledovné časti :

              • Rozprávajte sa so svojimi deťmi, komunikácia, varovné signály
              • Vytvorenie zdravého technického zázemia
              • Naučte dieťa hovoriť s cudzími osobami
              • Sociálne média
              • Diskusia (výmena praktických skúsenosti medzi rodičmi ohľadom zabezpečenia rodičovskej kontroly zariadení detí)

              Radi privítame i Vaše otázky a podnety, ktoré Vás v súvislosti s touto témou zaujímajú (môžete  ich doplniť do priloženého anonymného formuláru) Pokúsime sa na  ne odpovedať počas workshopu. 

              https://bit.ly/3M2pkTX

              Ak Vás aktivita oslovila a máte o ňu záujem, prosím vyjadrite ho prostredníctvom ankety v EduPage.


              Ďakujeme!

              „Školský podporný tím ZŠ Moskovská"


               

        • 11okt
          • Geologická exkurzia Hodruša- Hámre
            • Geologická exkurzia Hodruša- Hámre

              Chceli by ste sa vrátiť do čias zlatokopov a ryžovania zlata? Naši deviataci mali túto možnosť vďaka geologickej exkurzii v malej dedinke s názvom Hodruša-Hámre. Vďaka pracovníkom banského múzea mohli pomocou špeciálnych ryžovacích panvíc nájsť malé zlatienky, ktoré si odniesli domov. Niektorým sa dokonca podarilo nájsť aj malé červené granáty. Keď už mali zlato vo vrecku, nasadili si na hlavu prilbu, vzali baterky a úzkou chodbičkou sa vybrali objavovať svet pod zemou. V štôlni Prostredná sa dozvedeli zaujímavé informácie o živote baníkov a ťažbe zlata a striebra. Nakoniec navštívili expozíciu múzea, kde sa dozvedeli niečo o geologickej histórii Zeme, pozreli si nástroje, ktoré baníci používali v minulosti a na najvrchnejšom poschodí múzea s úžasom obdivovali vzácne minerály a horniny z celého sveta.

        • 09okt
        • 05okt
          • Terabio 
            • Terabio 

              Je tu pre teba nová biologická korešpondenčná súťaž z biológie! 

              Terabio je biologická súťaž určená žiakom 5. až 9. ročníka ZŠ

              Každý mesiac ťa čaká séria nových úloh. 

              Úspešným riešiteľom Terabia sa každý polrok stanú tí riešitelia, ktorí v daný polrok získali 40-60 % z celkového možného počtu bodov. Piatakom stačí 40 %, šiestakom a Príme 45 % a tak ďalej. Traja najlepší (a zároveň úspešní) riešitelia každej kategórie budú naviac odmenení vecnými cenami. Dvakrát do roka, po zimnej a letnej časti, organizujeme týždenné biologické tábory – sústredenia – na ktoré účastníkov pozývame podľa výsledkov súťaže. 

              Úlohy, pokyny k odovzdávaniu riešení nájdeš na webovej stránke súťaže  https://terabio.sk/ulohy/55 

              V prípade otázok kontaktuj pani učiteľku Hudáčovú alebo Šusterovú. 

        • 05okt
          • Návšteva podujatia Noc výskumníkov v OC Európa 
            • Návšteva podujatia Noc výskumníkov v OC Európa 

              Dňa 29. septembra 2023 sa žiaci našej školy boli pozrieť na aktivity, ktoré sa konali počas Noci výskumníkov v OC Európa. Žiakov 5.A zaujal najmä letecký simulátor, 3D tlač a 3D pero. Pristavili sme sa aj pri stánkoch kde žiaci mohli vidieť ako pracuje spaľovací motor. Vidieť sme tiež mohli modernú virtuálnu realitu. Nazreli sme aj do tajov chémie a tvrdosti vody. Zúčastnili sme sa prednášky o ekoautobuse budúcnosti – CONBUS. Zatiaľ nám bola predstavená iba jeho tzv. „hračkárska“ verzia. Čas a budúcnosť ukážu, či bude mať tento model ekoautobusu potenciál aj v praxi. Veríme, že aj naši žiaci si z tohto podujatia odniesli inšpiráciu a motiváciu k štúdiu prírodných vied a techniky.  

        • 03okt
          • PASOVANIE PRVÁKOV
            • PASOVANIE PRVÁKOV

              V ŠKD Slniečkovo v stredu 27.9.2023 sa konalo zábavno-športové podujatie pre našich  prváčikov. Bol to ich veľký deň plný zábavy, športu a radosti. Počasie bolo krásne, slniečko sa na nás usmievalo. Všetky oddelenia pripravili stanoviská s úlohami, ktoré sa niesli v duchu celoročného motivačného projektu: ,, Cestou krajinami Európy“. Každé stanovisko predstavovalo jeden európsky štát, kde sa dozvedeli zaujímavosti a plnili pripravené úlohy.  Deti si vyskúšali hru s ragby loptou, ktorá je typická pre Írsko, v Slovinsku si zapádlovali        na kajakoch, na Slovensku si turistickou trasou zapamätali zvieratká, ktoré videli cestou, v Taliansku navliekali cestoviny na špagety, v Španielsku sa zahrali na býčie zápasy, v Dánsku poskladali zrkadlové obrazce písmen a čísel z Lego kociek, zvládli poskladať aj švédsku vlajku z puzzle, na Islande bystrým očkom hľadali kocku ukrytú pod pohárikmi, v Grécku si precvičili a posilnili svaly a chrbticu cez gymnastickú obruč hula hoop. Musíme uznať, že naši prváci sú veľmi šikovní a všetky úlohy bravúrne zvládli a hravo sa s nimi popasovali. Na záver dostali diplomy a malé drobné odmeny.

              Stanoviská nám pomohli pripraviť a zrealizovať naši šikovní žiaci z II.stupňa, zo žiackeho školského parlamentu, začo sa im všetkým chceme veľmi pekne poďakovať.

        • 03okt
          • 1st Movie night
            • 1st Movie night

              Deň európskych jazykov sme spoločne oslávili sledovaním Disney rozprávky Vajana v anglickom jazyku. Estetická učebňa sa o piaterj popoludní rýchlo zaplnila, všade rozvoniaval popcorn, ktorý ku kinu patrí. Niektoré deti ho získali zadarmo svojou aktivitou na hodinách anglického jazyka. Kto mal záujem, za symbolickú sumu si ho mohol zakúpiť aj na mieste. Vyzbieranú sumu venujeme organizácii UNICEF v rámci akcie Škola priateľská deťom.

              Z akcie máme výborné dojmy a plánujeme ju zopakovať.

        • 03okt
    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie