• Novinky

        • 25apr
          • REVOLUTION TRAIN
            • REVOLUTION TRAIN

              Dňa 22.4. 2024 sa deviataci z našej školy vydali na železničnú stanicu, aby nastúpili do REVOLUTION TRAIN – PROTIDROGOVÉHO VLAKU. Táto jedinečná vzdelávacia iniciatíva vtiahla žiakov do príbehu drogovo závislých mladých ľudí, priblížila im ničivé dôsledky užívania návykových látok. Pri prechádzaní jednotlivými vagónmi vlaku sa prostredníctvom interaktívnych aktivít žiaci postupne zapájali do príbehu ľudí závislých na drogách. Ocitli sa v modelových situáciách, pri ktorých sa museli rozhodnúť, ako by sa zachovali v krízových momentoch. Vyskytli sa „ v drogovom brlohu, vo väzení či v policajnej miestnosti“. Táto osobná skúsenosť vzbudila vo všetkých nielen pocit empatie, ale najmä vlastnej zodpovednosti – zodpovednosti správne sa rozhodnúť...

              A ako aktivitu hodnotia žiaci?

              Môj úprimný názor na výstavu je dosť pozitívny. Výstava bola veľmi zaujímavá a náučná. Definitívne je to jeden z tých lepších nápadov ako riešiť drogovú závislosť.“

              O REVOLUTION TRAIN som počula prvý krát, ale som rada, že som sa s tým mohla stretnúť a mohla vidieť niečo také. Je dobré o takýchto veciach hovoriť a dúfam, že si ľudia s toho zobrali príklad.“

        • 24apr
          • Deň Zeme 2024
            • Deň Zeme 2024

              Pri príležitosti Dňa Zeme sa naši žiaci zúčastnili rôznych aktivít, kde sa venovali podmienkam pestovania kávovníka, kakaovníka, bavlny ako aj banánov a oboznámili sa aj s FAIRTRADE. Našej Zemi napísali aj básničky, priania, postrehy,... Z prác žiakov sme vytvorili strom prianí- kakaovník. Práce žiakov si môžete pozrieť na priloženom linku.

               

        • 24apr
        • 10apr
          • Slávnostný zápis prvákov
            • Slávnostný zápis prvákov

              V utorok 9.4.2024 sa konal na našej škole slávnostný zápis prvákov Z rozprávky do školy. Každé dieťa, ktoré prešlo vstupnou hradnou bránou dostalo rozprávkovú čelenku a prešlo chodníčkom k aktivitám budúceho prváka. Prechádzali kráľovstvom rozprávok a plnili zaujímavé úlohy, hrali pexeso, piškvorky, ako ide rozprávka a iné. Deti odchádzali s malým darčekom a úsmevom na tvári.

              Už teraz sa tešíme na budúcich prvákov.

        • 10apr
          • “Erasmáci” vysadili 450 stromčekov v Laskomerskej doline
            • “Erasmáci” vysadili 450 stromčekov v Laskomerskej doline

              V utorok 9. apríla, sa žiaci 8. a 9. ročníka zapojili do zaujímavého projektu v Laskomerskej doline. S cieľom kompenzovať uhlíkovú stopu, ktorú sme po sebe zanechali pri našich cestách do zahraničia v rámci projektu Erasmus+, sme sa so žiakmi rozhodli aktívne prispieť k ochrane životného prostredia. V rámci spolupráce s Mestskými lesmi Banská Bystrica sa pod vedením Ing. Jozefa Jankova a jeho spolupracovníkov pustili do sadenia stromčekov.

              Pri tomto zážitku sa žiaci naučili nielen o dôležitosti vysádzania stromov, ale aj o rozmanitosti druhov. Pod dohľadom odborníkov vysadili nielen ihličnaté, ale aj listnaté stromy, čím prispeli k diverzifikácii miestnej flóry.

              Celkovo bolo do zeme zasadených 450 stromčekov, čo predstavuje významný krok v ochrane životného prostredia. Okrem samotného sadenia mali žiaci možnosť dozvedieť sa viac o lesnom hospodárstve a jeho význame pre ekosystém.

              Tento projekt nielenže pomohol znížiť uhlíkovú stopu, ale tiež vzbudil u žiakov väčšiu citlivosť voči životnému prostrediu a významu udržateľného životného štýlu. Je to príkladom toho, ako vzdelávanie môže byť spojené s praktickými činmi na ochranu planéty pre budúce generácie.

              A čo na sadenie hovoria naši žiaci?

              “Myslím, že to veľmi prispeje k lepšej budúcnosti. Sú to nové domovy pre živočíchy. Pocit tejto dôležitej práce by mal zažiť každý. Plán bol vysadiť 300 stromov, ale my sme dokázali až 450. Počasie nám krásne vyšlo a bola to skvelá akcia.”
              Nela, 9.A

              “Dnes sme zasadili okolo 450 stromov a tým sme prispeli k lepším lesom. Svietilo nám celý deň slnko, takže sa nám veľmi dobre pracovalo. O pár rokov, keď sa tam vrátime, budeme môcť vidieť výsledok našej práce. Nové, vyrastené stromy, ktoré sú tu pre ľudí i zvieratá.”
              Karin, 9.A

              “Sme radi, že sme pomohli ekosystému, lesom a tak trochu zachrániť svet.”
              Alex, Adam a Jano, 8.B

              “Sme rady, že sme mohli vysadiť stromčeky a pomôcť tým lesom. Bola to super skúsenosť. Užili sme si čas v našich mestských lesoch a vysadili sme dokopy 450 stromčekov. Vysadili sme malé smreky a buky.” Sofia, Zuzka a Naty, 8.B

              “Dnes to bola veľká zábava. Radi by sme šli znova. Páčilo sa nám to a radi sme pomohli prírode.”
              Zuzka a Emo, 8.A

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Sadenie stromčekov .

              Erasmus+

        • 09apr
          • Regionálna výchova na hodinách OBN
            • Regionálna výchova na hodinách OBN

              Žiaci šiesteho ročníka si v mesiaci marec,  na hodinách OBN, rozšírili vedomosti o regiónoch Slovenska so zameraním na ten náš, banskobystrický. Touto prierezovou témou obohatili nielen hodiny, ale aj svoje vlastné poznatky. V skupinách vypracovávali projekt na zvolenú oblasť a výsledky svojho skúmania zhmotnili do originálnych 3D modelov. Tieto novonadobudnuté poznatky posunuli svojim spolužiakom a dokázali tak fakt, že rovesnícke učenie má obrovský význam. Ďakujem celému ročníku za skvele odvedenú prácu. Lebo len spolu to má zmysel... 

              Mgr. Vargová

        • 05apr
        • 03apr
          • Školská súťaž v hádzanej žiakov ZŠ.
            • Školská súťaž v hádzanej žiakov ZŠ.

              CVČ Havranské zorganizovalo z podnetu našej ZŠ školskú súťaž v hádzanej žiakov ZŠ. V stredu 27. 3. 2024 sa zaplnila telocvičňa ZŠ Moskovská chlapcami reprezentujúcimi ZŠ Golianovu, ZŠ Sitniansku, ZŠ Radvanskú, ZŠ Badín a našu ZŠ. Hralo sa systémom každý s každým a najviac sa darilo práve našim chlapcom, ktorí nakoniec zvíťazili bez straty bodu. Ďalšie medailové umiestnenia obsadili ZŠ Badín (2. m.) a ZŠ Radvanská (3. m.). Víťazné družstvo zúročilo systematickú prípravu v rámci krúžkovej činnosti v CVČ Relaxáčik.

        • 25mar
          • Vynášanie Moreny
            • Vynášanie Moreny

              Žiaci 1.-4. ročníka aj tento rok v rámci ŠKD dodržali tradičný ľudový zvyk a s dobrou náladou putovali naprieč Fončordou,aby spoločne vyprevadili zimu a privolali teplé lúče slnka.Za veselej nálady a spevu kráčali k potoku Udurná,kde sa stretli aj s viacerými obyvateľmi Fončordy a rodičmi,aby mohli Morenu- symbol zimy, upáliť a utopiť.Vítanie jari sa vydarilo na jednotku,o čom svedčilo aj krásne, slnečné počasie,ktoré nás celou cestou sprevádzalo.

        • 25mar
          • Môj vysnívaný dom
            • Môj vysnívaný dom

              Naši šikovní piataci sa na hodinách matematiky postupne zoznámili so základmi rysovania geometrických útvarov. Úspešne zdolali kolmice, rovnobežky, štvorce, obdĺžniky či kružnice a trojuholníky. Nadobudnuté znalosti využili pri projektovaní vysnívaného domu s jednoduchým ale i neobyčajným vybavením. Do návrhov vložili veľkú dávku fantázie a osobitosti, technických nápadov a samozrejme svoje tajné priania.

              Aj vy sa môžete inšpirovať niektorými z ich navrhnutých „vychytávok“:

              - izbička pre domácich miláčikov

              - zelené ostrovčeky

              - oddychové miestnosti len so sedacími vakmi

              - teleport do tajnej miestnosti

              - úkrytová miestnosť s najmodernejšími bezpečnostnými prvkami, technikou a batožinou

              - hráčske podzemie

              - pracovne s knihami

              - súkromné kino a diskotéka

              - výťah z prízemia na prvé poschodie

              - bazén priamo v dome

              - veľká záhrada s hojdačkou, ihriskami a trampolínami

              - veľké políčko zeme na hocijaké plodiny.

        • 25mar
          • TRHOVISKO KNÍH
            • TRHOVISKO KNÍH

              V období od 4. do 8. marca 2024 sa v našej škole konalo veľkolepé podujatie – TRHOVISKO KNÍH. Žiaci a učitelia priniesli svoje staré knižné poklady a získali novú inšpiráciu zakúpením nových knižných titulov. Tento inovatívny prístup k podpore literatúry v našej škole bol významným krokom smerom k rozšíreniu kultúry čítania a zároveň k zabezpečeniu prostriedkov na posilnenie našej školskej knižnice.
              Celkové hodnotenie je preto jednoznačne pozitívne. Nielenže sme podporili literárnu vášeň našich žiakov a učiteľov, ale zároveň sme vytvorili zdroj financií na rozvoj našej školskej knižnice. Toto podujatie je príkladom toho, ako jednoduché nápady a iniciatívy môžu mať hlboký a trvalý vplyv na vzdelávanie a kultúru našej komunity.

        • 25mar
          • Ponická fujarka
            • Ponická fujarka

              Slovenská ľudová hudba vytvorila v rámci slovanskej hudby jednu z najoriginálnejších a najcennejších vetiev a ovplyvňovala aj folklór susedných národov. Má silné regionálne korene a je aj súčasťou vyučovacieho procesu na ZŠ. Dňa 17. 3. 2024 sa uskutočnilo v Kultúrnom dome Ponická Lehôtka Regionálne kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Ponická fujarka. V kategórii sólisti a spevácke duá sa naša žiačka Zuzka K. zo 7.B triedy umiestnila v striebornom pásme (2.miesto). Zuzke gratulujeme, držíme palce v napredovaní a tešíme sa z jej úspechu.

        • 24mar
          • HAPPY EASTER
            • HAPPY EASTER

              Naša škola ožila v duchu veľkonočných sviatkov. Veľkonočná tržnica ponúkla žiakom aj rodičom množstvo krásnych výrobkov, ktoré vyrobili deti s láskou a trpezlivosťou. Deti sa dozvedeli množstvo informácií o tradíciách, ktoré sviatky prinášajú. Po príchode na Happy Easter dostali deti preukazy kupačov do ktorých zbierali pečiatky na stanovištiach, kde si užili spolu so svojimi rodičmi a starými rodičmi množstvo zábavy. Pletenie náramkov, maľovanie vajíčok, nosenie vajíčok na lyžičke, lezenie cez tunel, veľkonočné origami či hravá angličtina. To všetko si pre vás pripravili žiaci a pani učiteľky z našej školy.

              Prajeme vám sviatky plné pokoja, lásky a pohody.

        • 17apr
          • 2% DANE
            • 2% DANE

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole aj tento rok darovaním 2% z dane.

              Zákon č. 595/2003 Z. z. o daniach z príjmov Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov niektorej z neziskových organizácii. Jednou z nich je aj naše Rodičovské združenie. Pokiaľ túto sumu nedarujete Vami vybranému subjektu, táto čiastka pripadne štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú veľkú pomoc a tiež podporu pri rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% a darujte ich svojim deťom. 

              Finančné prostriedky budú použité na:

              - skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

              - drobné pozornosti a odmeny pre žiakov pri rôznych príležitostiach

              - skvalitnenie vybavenia školy

              Ako poukázať 2%?

              Ak ste zamestnaní:

              • Požiadajte svojho zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane, to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3,32 €.
              • Stiahnite si z prílohy a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby 2023.pdf ,v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi.
              • Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením) doručte do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska alebo do 25. apríla 2023 na ZŠ Moskovská 2, Banská Bystrica triednemu učiteľovi, prípadne do kancelárie riaditeľky školy.

              Dôležité termíny:

              Do 30. apríla 2024 - Zasielanie Vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení).

              V prípade, ak nie ste si istí s vyplnením tlačiva, pomôže Vám triedny učiteľ, kontaktujte ho prosím.

              Ďakujeme, že podporíte práve svoje Rodičovské združenie pri ZŠ Moskovská ul. 2, Banská Bystrica.Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v roku 2021 svojimi 2% z dane.

              Mgr. Marta Melicherová, rš.
              Ing. Beata Očenášová, predsedníčka RZ

        • 22mar
        • 20mar
          • TVORIVÉ DIELNE V 3.C
            • TVORIVÉ DIELNE V 3.C

              Dňa 14.3. sa v triede 3.C odohrala besiedka spojená s veľkonočnými tvorivými dielňami, ktoré priniesli vlnu radosti a kreativity nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov.

              V triede bolo pripravených niekoľko stanovíšť, kde sa deti pustili do práce so zápalom a nadšením, spolu s rodičmi, ktorí s nimi spojili sily a kreativitu. Vyrábali krásne vtáčiky a vajíčka z fimohmoty a vtáčiky z filcu. Zdokonaľovali sa aj v umení na vajíčka a ozdobovali vajíčka jedinečnými vzormi a motívmi.

              Počas tvorivých dielni vládla príjemná atmosféra plnej pozitívnej energie.

        • 12mar
        • 11mar
          • Prírodovedné popoludnie
            • Prírodovedné popoludnie

              Minulý týždeň sa jedno krásne popoludnie zmenili odborné učebne našej školy na priestor plný zábavy a výziev. Žiaci druhého stupňa sa zúčastnili jedinečného podujatia nazvaného "Prírodovedné popoludnie".

              Celý program bol pripravený ako hľadačka, kde každá úloha zodpovedala určitému prírodovednému predmetu. Žiaci mohli ukázať svoje logické myslenie v matematike, v biológii sa venovali svetu pod mikroskopom, v chémii sa žiakom podarilo roztancovať hrozienka, v geografii hľadali podľa súradníc najvyššie vrchy sveta, na informatike sa zabavili s QR kódmi, na technike ukázali svoju šikovnosť pri zatĺkaní a vyberaní klincov a na fyzike experimentovali s mierami a váhami.

              Každé družstvo, ktoré úspešne splnilo úlohy, získalo indície k odhaleniu tajničky. Keď písmená zostavené z rôznych úloh utvorili slovo "PASTEUR", napätie vrcholilo. Táto tajnička bola kľúčom k úspešnému ukončeniu hľadačky. Dôležitým kritériom bolo nielen správne riešenie úloh, ale aj rýchlosť odovzdania. Prvé tri družstvá, ktoré dosiahli najlepší čas, boli odmenené sladkou odmenou. Na záver sme si všetci užili tombolu so skvelými cenami.

              Vďaka patrí všetkým vyučujúcim, ktorí sa podieľali na organizácii tohto podujatia.

              Tešíme sa znova o rok. 😊

               

              A čo si o tejto akcii myslia naši žiaci?

              „Riešenie úloh bolo zábavné, dosť sme sa pri tom nasmiali. Úlohy nás donútili spolupracovať a naučili sme sa plno nových vecí. Aj keď, sme chvíľu meškali, podarilo sa nám vyhrať tretie miesto! Veľmi nás to bavilo a sme rady, že sme sa mohli zapojiť do tejto skvelej súťaže.“

              Dominika, Majka, Alexandra a Nela

        • 08mar
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE BUDÚCICH PRVÁKOV 
            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE BUDÚCICH PRVÁKOV 

               

              V marci 2024 sme vnašej škole privítali budúcich prvákov a ich rodičov. Pre deti pripravili pani učiteľky rozprávkové aktivity v knižnici, telocvični a v prváckej triede. Deti boli veľmi snaživé, aktívne a splnili  všetky úlohy. Tieto úlohy si vyskúšali aj žiaci našej školy v rámci školského klubu detí. 

              Vedenie školy prezentovalo rodičom informácie o škole, jej smerovaní, prioritách a projektoch, ktoré v škole prebiehajú. Zaujalo ich aj programovanie robota Photona. Potom si rodičia spolu sdeťmi prezreli priestory školy – odborné učebne- fyzikálne a chemické laboratóriá, PC učebne, biológiu, kuchynku, SCVČ Relaxáčik, telocvičňu i prvácke triedy, do ktorých budúci prváci v septembri zasadnú. 

        • 07mar
          • Džudo na telesnej výchove
            • Džudo na telesnej výchove

              Naša základná škola sa nedávno stala miestom, kde sa na hodine telesnej výchovy stretlo zábavné hranie s dôležitými bezpečnostnými zručnosťami. Počas 6 týždňov mali žiaci 3. a 4. ročníkov jedinečnú príležitosť vyskúšať si základy džuda s trénerom Dukla BB - Miroslavom Dzúrom. Žiaci mali možnosť naučiť sa ako správne padnúť, čím sa predchádza vážnym zraneniam pri športe alebo v každodennom živote. Pre niektorých žiakov to bol prvý kontakt s džudom, no s úsmevom na tvári a nadšením si vyskúšali nové veci. A pre tých, ktorí už mali skúseností s týmto športom, to bola príležitosť zdokonaliť svoje techniky.

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie