• Novinky

        • 24feb
        • 21feb
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády
            • Okresné kolo dejepisnej olympiády

              V stredu 8. februára 2023 sa šiesti žiaci našej školy zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. Išlo už o pätnásty ročník tejto školskej súťaže, okresné kolo sa tentokrát konalo v priestoroch ZŠ Spojová. Súťažiaci si preverili svoje vedomosti a potrápili si hlavy nad úlohami z dávnej i nedávnej histórie, regionálnych dejín Banskej Bystrice a okolia, ale museli si naštudovať aj tému tohto ročníka – vývoj techniky a technológie.
               

              Veľmi sa tešíme, že žiaci Samuel Kučera z 9.C, Ľuboslav Kuzmín z 9.B a Alexandra Zacharová zo 6.A dosiahli veľmi dobré výsledky a boli úspešnými riešiteľmi náročných otázok okresného kola.

        • 19feb
          • Deň sv. Valentína
            • Deň sv. Valentína

              V 90. rokoch 20. storočia prenikla tradícia pripomínania si Dňa zaľúbených aj do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska. Dňa  14. 2. sme si na našej škole pripomenuli tento sviatok. Naši žiaci posielali tzv. "valentínky" svojim kamarátom či kamarátkam a celý deň sa niesol  v duchu červenej farby,  ktorou žiaci podporili tento deň.  

               

        • 16feb
          • Fašiangy v ŠKD
            • Fašiangy v ŠKD

              Dňa 15.2. 2023 sa uskutočnil Fašiangový sprievod Fončordou, na ktorom sa zúčastnili žiaci z všetkých oddelení ŠKD. Spoločne si zaspievali na veselú nôtu, spríjemnili čas okoloidúcim a vyslúžili si za to odmenu vo forme slaniny, klobásky, cibule a sladkých šišiek.

        • 16feb
        • 11feb
          • Lyžiarsky a  snowboardový výcvik
            • Lyžiarsky a snowboardový výcvik

              Naši siedmaci absolvovali tento týždeň lyžiarsky a  snowboardový výcvik v lyžiarskom stredisku Selce.

              Žiakov sme rozdelili do piatich skupín podľa skúseností a lyžiarskych zručností.

              Veľmi radi oznamujeme, že všetci sa naučili minimálne základy lyžovania a  snowboardingu a okrem pár žiakov sa všetci dostali na veľký vlek a zlyžovali veľký kopec. Sme na nich skutočne hrdí a veríme, že budú v lyžovaní napredovať.

              Okrem klasického zjazdového lyžovania a snowboardingu si všetci vyskúšali aj bežky. 

        • 09feb
          • Rovesnícke učenie
            • Rovesnícke učenie

              Pamätáš si, kedy si bol naposledy reálne aspoň jeden deň offline? Naše životy sú natoľko späté sinternetom, že sme úplne zabudli tráviť čas bez neho. Preto sa členky ŽŠR Ninka a Emka z 9. A rozhodli poukázať na základe rovesníckeho učenia a aktivitami, ktoré boli realizované bez neho, ako nás internet ovplyvňuje. Prácou vo dvojici, skupinovo, ale aj frontálne sa naši štvrtáci, šiestaci a siedmaci naučili, ako sa bezpečnejšie pohybovať v online svete, čo znamená, keď sa informácie podávajú len čiastočne, a aké to môže mať dôsledky. Žiaci si hodinu spoločne užili a tešíme sa na ďalšie rovesnícke učenie. 

        • 08feb
          • Projekt Dog Savers
            • Projekt Dog Savers

              Milí spolužiaci,

              na hodinách anglického jazyka realizujeme projekt s názvom Dog Savers. Vďaka našim aktivitám chceme pomôcť zlepšiť život psíkom v útulku. Radi by sme preto vyzbierali potrebné veci, ktoré by týmto psíkom pomohli.

              Zoznam potrebných vecí nájdete na priložených fotografiách/plagátoch a priniesť do školy ich môžete už od budúceho pondelka, 13.2.2023 do 24.2.2023. Vyzbierame ich vo vstupnej hale (pri skrinkách) v čase pred vyučovaním, počas prestávok a po vyučovaní.

              Budeme sa tešiť, ak sa k našim aktivitám pripojíte.

              Ďakujeme.

              Žiaci 8A

        • 06feb
          • Olympiáda v anglickom jazyku
            • Olympiáda v anglickom jazyku

              Posledný novembrový týždeň sa žiaci 2. stupňa aktívne pustili do riešenia úloh Olympiády v anglickom jazyku. Písomnú časť absolvovalo spolu 77 chlapcov a dievčat, ktorí si preverili svoje znalosti anglickej gramatiky, slovnej zásoby a porozumenie písanému i hovorenému textu. Všetci dosiahli veľmi pekné výsledky, ale do ďalšieho kola mohli postúpiť len tí najlepší. V každej kategórii potom prezentovali svoje komunikačné zručnosti v krátkom dialógu a svoju kreativitu pri vytváraní príbehu podľa obrázka. A takto vyzerá výsledné poradie: 

               

              Kategória 1A (5. – 7. ročník): 

              1. miesto – Alex Ž. (7.B) 
              2. miesto – Nikola Š. (7.B) 
              3. miesto – Mária P. (7.C) 
              4. miesto – Matej Z. (7.A) 
              5. miesto – Lukáš Š. (5.A) 

                

              Kategória 1B (8. – 9. ročník): 

              1. miesto – David S. (8.B) 
              2. miesto – Viktor Š. (9.B) 
              3. miesto – Martin H. (9.B) 
              4. miesto – Karin L. (8.A) 
              5. miesto – Nina J. (8.A) 

              Víťazí v oboch kategóriách sa zúčastnili okresného kola v januári 2023 a obaja boli úspešnými riešiteľmi, k čomu im srdečne gratulujeme. 

        • 05feb
          • 2% z dane
            • 2% z dane

              Vážení rodičia a priatelia školy,pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole aj tento rok darovaním 2% z dane.

              Zákon č. 595/2003 Z. z. o daniach z príjmov Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov niektorej z neziskových organizácii. Jednou z nich je aj naše Rodičovské združenie. Pokiaľ túto sumu nedarujete Vami vybranému subjektu, táto čiastka pripadne štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú veľkú pomoc a tiež podporu pri rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% a darujte ich svojim deťom.

        • 01feb
          • Olympijský deň v ŠKD
            • Olympijský deň v ŠKD

              Dňa 25.01 sa v školskom klube detí konal olympijský deň. Do aktivity sa zapojilo všetkých 11 oddelení. Ako prvé si žiaci nadobúdali nové vedomosti o olympijských hrách. Dozvedeli sa veľa zaujímavých vecí, ako napríklad, aké je heslo olympijských hier, čo znamená olympijská vlajka a k čomu slúži olympijská pochodeň. Následne sa žiaci presunuli na školský dvor, kde ich čakala séria športov, ktoré sa objavujú na zimných olympijských hrách. Oddelenia súťažili medzi sebou podľa ročníkov a sily si zmerali v ľadovom hokeji, skoku na lyžiach, biatlone a rýchlokorčuľovaní. Najlepší boli vyhodnotení a odmenení. Chcem sa poďakovať všetkým vychovávateľkám za pomoc pri organizovaní a zabezpečeného plynulého priebehu olympijského dňa. 

        • 30jan
          • Som prvák čitateľ
            • Som prvák čitateľ

              Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti možno považovať za najpodstatnejšiu súčasť moderného vzdelávania. Prostredníctvom podujatí v knižnici a nimi spojeného zážitkového čítania sa podporuje čitateľská gramotnosť detí. Hravou formou prostredníctvom metód dramatickej výchovy či kritického myslenia sa rozvíja u detí kladný vzťah k čítaniu a ku knihám.

              Práve preto už prváčikovia z našej školy navštevujú knižnicu. Prvým podujatím býva tradične pasovanie prvákov za čitateľov knižnice. Slávnostný ceremoniál sa tentokrát udial nie v knižnici, ale v našej škole, kvôli rekonštrukcii priestorov knižnice na Jilemnického ulici. Pani knihovníčky prišli za nami. Pre deti si pripravili zaujímavý príbeh, každého pasovali žltou šerpou s nápisom „Som čitateľ“. Deti dostali čitateľský preukaz. Už teraz sa tešíme na zaujímavé podujatia vo vynovenej knižnici.  

        • 30jan
          • Hviezdoslavov Kubín 2023
            • Hviezdoslavov Kubín 2023

              Dňa 24. januára 2023 sa u nás na škole uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín (celý názov: 69. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy).

              Školského kola sa zúčastnili vybraní najlepší recitátori triednych kôl, ktorí bojovali o postup do okresného kola. V príjemnej atmosfére znejúcich básní a prozaických ukážok bolo v niektorých kategóriách spomedzi vyrovnaných výkonov ťažké vybrať víťazov, no podarilo sa. V III. kategórii v prednese prózy porota nakoniec udelila dve druhé miesta. Postupujúcim k úspechu gratulujeme a veríme, že sa im bude dariť aj vo vyšších kolách súťaže.

              Výsledky:

              POÉZIA

              II. Kategória (roč. 5.- 6.)

              1. miesto: Terézia Haragová 6.A
              2. miesto: Martin Olajec 5.B
              3. miesto: Tomáš Černo 6.B

              II. Kategória (roč. 7.- 9.)

              1. miesto: Emanuel Trnka 7.A
              2. miesto: Marko Šopoň 8.A
              3. miesto: Lenka Šajdíková 8.C

               

              PRÓZA

              II. Kategória (roč. 5.- 6.)

              1. miesto: Dorota Midriaková 5.C
              2. miesto: Oliver Ladika 5.A
              3. miesto: Andreas Zemko 5.A

              II. Kategória (roč. 7.- 9.)

              1. miesto: Silvia Sujová 9.A
              2. miesto: Nikol L. Riapošová 9.C
              3. miesto: Sofia Sirotiaková 9.A
              4. miesto: Andrej Palúch 8.A
        • 27jan
          • Tréneri v škole
            • Tréneri v škole

              Sme veľmi radi, že je naša škola úspešne zapojená do celoslovenského projektu pod záštitov Úradu vlády - Tréneri v škole. Naši najmladší žiaci prvých a druhých ročníkov majú na hodinách telesnej výchovy možnosť pracovať nielen s pani učiteľkami, ale rovnako s profesionálnymi vyškolenými trénermi, ktorí do hodín TSV prinášajú úplne inú dynamiku. Moderné vyučovanie je to, čo si prajeme pre našich žiakov. Pohyb je pre všestranný rozvoj osobnosti mimoriadne dôležitý a miesto telesnej výchovy v systéme predmetov má nenahraditeľné miesto. Žiaci majú možnosť sa vyblázniť, zlepšiť svoje pohybové schopnosti, zrelaxovať a potom opäť aktívne pracovať na ostatných hodinách.

              Atraktivitu programu zvyšujú aj pomôcky, ktoré škola dostala ako súčasť programu Tréneri v škole. Ďaľším bonusom je možnosť preškolenia pedagogického zboru, ktoré sme využili a jeden deň nám trénerky Lucka Kováčiková a Ľubka Sylvestrová urobili v priestoroch našej telocvične športové dopoludnie, kde si naše pani učiteľky i pani vychovávateľky vyskúšali veľa atraktívnych aktivít a maximálne využitie získaných pomôcok.

        • 27jan
        • 20jan
          • Výmena...
            • Výmena...

              Po rozdaní listov nastalo ticho. Vo vzduchu bolo cítiť napätie či očakávanie. Potom sa triedou niesol šuchot papiera a napokon sa objavil úsmev na perách. A čo sa dialo potom? Nadšená vrava, čítanie listov a radosť. Každý chcel porozprávať od koho list dostal, čo v ňom našiel a kto je jeho nový pen friend (pozn.: priateľ, s ktorým si píše listy) 

              Naši siedmaci sa zapojili do písania listov so žiakmi základnej školy Oftringen Primary School vo Švajčiarsku. Myslíte si, že ide o hodiny anglického jazyka? Kdeže, nie len na tých je potrebná znalosť angličtiny. Tému osobnosť  sme na hodinách občianskej náuky preberali do detailov a nastal čas prakticky si vyskúšať, čo už vieme. V listoch, ktoré sme od priateľov zo Švajčiarska dostali, sa nám predstavili, opísali seba, svoju rodinu, školu, záujmy, plány do budúcna a na záver pripojili niekoľko otázok. Ani my sme sa nedali zahanbiť. Odpísali sme im v anglickom jazyku, predstavili svoju osobnosť, školu, spolužiakov či kamarátov. A či sa im to páčilo? 

               

              „ Sme veľmi radi, že sme spoznali nových kamarátov. Dúfame, že je to na ich strane tak isto. 😊 

              Zuzka B. 

              Zarka D. 

              „ Som rád, je to príjemná skúsenosť posielať si listy.“ 

              Šimon B. 

              „ I HAVE ENJOYED THIS EXPERIENCE. GOOD LUCK OUT THERE! 

              Alex Ž. 

              „ Sme nadšené z toho, že spoznáme ľudí, hlavne v našom veku. Nájdeme si nových kamarátov a spoznáme ich životný štýl, zvyky a tradície.“ 

              Sofia B. 

              Natália H. 

               

        • 15jan
        • 05jan
          • Vianočné trhy na ZŠ, Moskovská 
            • Vianočné trhy na ZŠ, Moskovská 

              Na Vianoce je dobrým zvykom sa podeliť a tým pomôcť ľuďom, ktorí nemajú toľko šťastia ako my. Niekedy stačí čokoláda, úsmev alebo pekné slovo. Niekedy však treba viac. Preto sme na našej škole zorganizovali Vianočné trhy a výťažok z nich bude venovaný na pomoc chorým deťom na Oddelení detskej onkológie vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. 

                  Naši žiaci vyrobili množstvo krásnych vecičiek, ozdôb na Vianoce alebo dekorácií do domova či bižutériu, počas hodín. Niektorí aj doniesli krásne a chutné výrobky, ktoré vytvorili doma s rodičmi a starými rodičmi. 

                    Všetkým, ktorí sa podieľali na výrobe, na príprave alebo na predaji počas trhov, žiakom aj vyučujúcim, patrí vďaka. Rovnako aj kupujúcim. Boli takí, čo si nevzali výdavok alebo za maličkosť nechali aj peniaze navyše. Čo je pre Vás pár drobných? Kvapka. Tak spolu nakvapkajme celé more. 

              Ďakujeme Vám. 

        • 22dec
        • 13dec
          • Ekoplagát
            • Ekoplagát

              Naše životné prostredie je poklad, od ktorého závisí náš život. Preto by sme sa oň mali starať a chrániť ho.

              Téma ekologického zmýšľania môže byť výtvarne spracovaná na milión spôsobov. Naši žiaci našli jeden z tých spôsobov, ktoré zaujali aj odbornú porotu v celoslovenskej súťaži Ekoplagát.

              Je pravda, že niektorí z nich nevedeli, že sa vlastne zapájajú do súťaže, ale práve o tom tvorenie. Cesta je cieľom a cieľ samotný je bonusom. Občas v sebe nájde skryté rezervy aj žiak, čo výtvarnú nerieši. Ale práve takýto úspech môže motivovať a ukázať aj neriešičom, čo prináša snaha a práca na sebe. Dnes pod tlakom a zajtra len tak pre spokojnosť. Možno stojí za to riešiť aj niečo nové.

              3. miesto, celoslovenská výtvarná súťaž Ekoplagát:

              Danka Konôpková, 8.B

              Oliver Kočvara, 8.B

              Natália Holicová, 7.B

              https://www.trstena.sk/oznamy/vyhodnotenie-troch-celoslovenskych-sutazi-ekoposter--pramienok--voda-pre-zivot-zivot-pre-vodu.html

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie