• Novinky

        • 12dec
          • Mikuláš 2.stupeň
            • Mikuláš 2.stupeň

              Myslím si, že tohtoročný mikulášsky turnaj sa veľmi vydaril a každý, kto sa na ňom zúčastnil, bol nadmieru spokojný. Všetky športoviská boli plnohodnotne využité a každé malo svojho víťaza v jednotlivých ročníkoch. Prišiel nás navštíviť aj Mikuláš s anjelmi a čertami a rozdali nielen sladkosti, ale aj pár umazaných uhlíkov. Malí či veľkí, všetci si odniesli veľa krásnych zážitkov. Som vďačný, že naša škola takéto podujatie zorganizovala. Miroslav D. 9.A.

        • 11dec
          • Krabica plná lásky, vianočné pozdravy...
            • Krabica plná lásky, vianočné pozdravy...

              „Každý dar, aj keď je malý, je v skutočnosti veľký, ak je darovaný s láskou,“ povedal grécky filozof Pindar.

              O akcii „Krabica plná lásky“ to určite platí. Radi by sme sa poďakovali všetkým žiakom, rodičom aj učiteľom, ktorí si našli čas a spoločne vytvorili viac ako 40 krabíc, do ktorých vložili lásku, trpezlivosť či empatiu. Veríme, že každá krabica lásky poteší seniora, ku ktorému sa dostane.

              Okrem toho naši žiaci so svojimi pani vychovávateľkami na 1. stupni a učiteľmi ETV na 2. stupni vyrábali pohľadnice s prianím, ktoré tento rok poputujú do celého Slovenska. Veď ako povedala Dale Evans, americká herečka, speváčka a skladateľka: „Vianoce sú láska v akcii. Zakaždým, keď ľúbime, zakaždým, keď darujeme, sú Vianoce.“

        • 11dec
          • Mikulášsky deň na prvom stupni
            • Mikulášsky deň na prvom stupni

              Do našich tried zavítal Mikuláš v sprievode anjelov a čertov. Po chodbe sa niesol spev a zvuky hudobných nástrojov, kedy si triedy navzájom zaspievali, zahrali a zarecitovali. V triedach si žiaci spoločne s pani učiteľkami ozdobili stromček, vyrobili rôzne ozdoby a v spolupráci s inými triedami vyplnili vianočné pracovné listy.

        • 09dec
        • 05dec
        • 27nov
          • Bubnovačka
            • Bubnovačka

              Akcia Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“, do ktorej sme sa zapojili aj tento rok, má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.  Zapojili sme sa nielen „bubnovaním“ na všetkých chodbách prvého aj druhého stupňa, ale aj formou rovesníckeho učenia v spolupráci so žiakmi zo žiackej školskej rady. Pripravili si pre svojich spolužiakov aktivity, prezentácie, ktoré boli zamerané na danú problematiku ochrany detí pred násilím. Veríme, že nás bolo počuť!

        • 10nov
          • HALLOWEEN u Malého Princa
            • HALLOWEEN u Malého Princa

              Žiaci 4.B si v triede s pani učiteľkou pripravili halloweensky strašideň. Oslava sviatku Halloween je súčasťou multikultúrnej výchovy. Triedu si koncom októbra vyzdobovali rôznymi dekoráciami a nevedeli sa dočkať tohto slávnostného dňa.

              Deň plný zábavy a bláznivých kostýmov prebiehal na hodinách vypracovaním strašidelných pracovných listov, zoznámením sa so zásobou anglických slov, prehliadkou, kde každý predstavil svoju masku. Tancovali, učili sa báseň Trick or treat a zahrali sa hry (Apple bobbing, Mummy wrap), ktoré sa hrávajú deti v anglofónnych krajinách po celom svete.

              Prežili netradičný deň, ktorý sa im veľmi páčil.

              DOSTRAŠENIA zase o rok

        • 07nov
          • Potulky s permoníkom
            • Potulky s permoníkom

              Aj tento školský rok žiaci piateho ročníka využili posledné teplé jesenné dni naplno avybrali sa s erazmovým tímom v rámci projektu Jakub Fugger - historický influencer do centra mesta hľadať permoníka, strážcu baní. Veruže ho aj našli. Pýtate sa kde? No predsa na našom krásnom banskobystrickom námestí, kam sa vyšiel poprechádzať. Najprv ich však do histórie baníctva vzali starší žiaci zapojení vprojekte. Porozprávali im, kto to vlastne ten permoník je a ako pomáhal baníkom. Piataci sa potom s pomocou permoníka naučili všakovaké slovíčka, ktoré nám tu zanechali hostia z nemeckých krajín, prichádzajúci na pozvanie panovníka Belu IV. Pri niektorých slovách sa zapotili, iné ich poriadne pobavili. Po splnení úlohy pokračovali na ďalšie stanovištia, snažili sa pomenovať jednotlivé stavby mestského hradného areálu, potrápili sa pri určovaní bášt, podarilo sa im vyriešiť úlohu zašifrovanú runovým písmom. Úlohy riešili nie len v slovenskom, ale ja v anglickom jazyku. Všetci žiaci si počínali úspešne, boli súťaživí a zvedaví. O tom, že sa im na potulkách mestom páčilo, svedčili ich vysmiate tváre a vyjadrenie túžby znova niekedy stretnúť permoníka.  

        • 07nov
          • Erasmus+ - žiacka mobilita v Španielsku
            • Erasmus+ - žiacka mobilita v Španielsku

              Mobilita vŠpanielsku, 8.-15.10.2022 

              A zase sme vycestovali. V septembri to bolo Taliansko, a teraz sme sa presunuli ešte západnejšie, smerom do Španielska, do oblasti, v ktorej s veternými mlynmi bojoval Don Quijote. Po prílete bol našou prvou zastávkou nádherný Madrid. Katarína Dehner, ktorú poznáme z múzea Fugger-Welser v Augsburgu, nám ponúkla pútavú prehliadku po tomto nádhernom a interkultúrne živom meste, kde nebol čas nudiť sa. Na každom rohu na vás vykúkala zaujímavá budova, informácia, či suvenír. Podvečer keď docestovala posledná partnerská škola, sme sa všetci spoločne presunuli do Almadén, kde na nás už čakal týždeň plný prekvapení.  

              Týždeň v Španielsku 

              (Ako ho zažili naši erazmáci - Martina Zembová, Lea Gurská, Karin Lehoťanová, Marko Auxt a Tomáš Legíň) 

              Pre mňa bol tento týždeň najlepší. Zažili sme veľa zábavy. Vnedeľu, keďže sa nepracuje, bol pre nás pripravený tzv. family day alebo deň s rodinou. My sme ho s tou našou strávili na hrade v Almadén. Niektorí z nás sa šli pozrieť na miestny futbalový zápas, niektorí strávili popoludnie na koňoch. Celý týždeň sme absolvovali zaujímavé aktivity. Ale najviac sa mi páčilo, keď sme pracovali v skupinách alebo keď sme mali voľný čas a vlastne sme sa viac spoznali. Mám veľa nových priateľov a stále som s nimi v kontakte.  Zistila som, že mám dobrú angličtinu a rozprávaním sa s nimi sa zlepšujem. Som rada, že som tam mohla byť. Dúfam, že sa s nimi jedného dňa opäť stretnem. 

              Pondelok v škole a meste 

              V pondelok sme začali našu mobilitu prehliadkou partnerskej školy. Išli sme sa pozrieť, ako to v nej funguje počas vyučovania, ako a kde sa učia naši španielski spolužiaci. Ďalšou zastávkou bola návšteva býčej arény, ktorá ako jediná na svete má tvar šesťuholníka. Pre nás úplne nová skúsenosť s inou kultúrou, tradíciami a zvykmi. Počas prehliadky sme sa dozvedeli, že ešte v polovici septembra, teda pred našou návštevou, sa tam konali posledné býčie zápasy. Po tejto zaujímavej prehliadke sme sa naobedovali spolu s našimi spolužiakmi a užívali sme si trochu voľného popoludnia, keďže večer nás ešte čakala práca v podobe Fugger fóra. Je to spoločná aktivita všetkých partnerských škôl, počas ktorej prezentujú ekonomické, ekologické, mediálne, politické a sociálne stopy protagonistu nášho projektu Jakuba Fuggera v jednotlivých mestách a krajinách. Prezentovať túto pomerne ťažkú tému bolo dosť stresujúce, ale snažili sme sa urobiť maximum, aby sme to, na čom sme pracovali ešte pred mobilitou, zúročili čo najlepšie. A veru sa nám to aj podarilo. Nuž, ako sa hovorí: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Po tomto dni plnom nezabudnuteľných a neopakovateľných zážitkov sme sa už všetci tešili na zaslúžený oddych.  

              Utorok – návšteva ortuťovej bane 

               V utorok sme sa vybrali do ortuťových baní vAlmadéne, ktoré sú v súčasnosti mimo prevádzku. Počas prednášky sme sa okrem iného dozvedeli, že celú expozíciú čaká veľká rekonštrukcia, ktorá by mala priniesť mnoho inovačných prvkov, napr. aj takú VR (virtuálnu realitu). Vedenie múzea zaujíma aj názory návštevníkov, ktoré budú tiež rozhodujúcim prvkom pri budovaní obsahu expozícií. Múzeum nám ponúklo naozaj peknú výstavu, navštívili sme technologické centrum, ktoré nám názorne priblížilo históriu znečisťovania vody. Najzaujímavejšie boli ich technológie, ako napríklad výťah, ktorý išiel 50 metrov do hĺbky, ako aj starobylá galéria. Ďalej metalurgický závod a v neposlednom rade dielňa. V hlavnej galérii boli jedny z najzaujímavejších exponátov, aké som kedy videl. Táto mobilita mi dala veľa skúseností, vyskúšal som si nové veci, poskytla mi pohľad do vnútra toho, čo sa deje v Španielsku, aké sú osobnostné črty ľudí v Španielsku, príroda ich krajiny a historické etapy. Môžem povedať, že ich kultúra bola naozaj úžasná a v mnohom zaujímavá. Tiež som sa naučil lepšie komunikovať v angličtine a naučil som sa, ako prezentovať prezentáciu pred približne 100 ľuďmi v jednej miestnosti a ďalšími 100, ktorí to sledovali naživo. Jedným slovom by som túto mobilitu opísal ako najlepšiu. Táto cesta bola pre mňa úžasnou skúsenosťou a môžem povedať, že určite bola úžasná aj pre mojich spolužiakov.   

              Streda 12.10.2022 

              V stredu ráno sme sa  všetci stretli pri spoločnom autobuse, ktorým sme vyrazili do Almagra. Tam sme mali prehliadku mesta so sprievodcom. Navštívili sme napríklad hlavné námestie alebo komediálne divadlo. Všetko to bolo naozaj krásne a zaujímavé. Cez obed sme mali voľný čas, a tak sme sa prešli po obchodoch, kúpili si suveníry a naobedovali sa. Po prestávke sme sa všetci žiaci stretli v parku a zahrali sme si karty, kým sme čakali na pani učiteľky a učiteľov. Bola tam veľká zábava. Neskôr sme sa presunuli autobusom na Calatravský hrad. Tam sme mali opäť menšiu prehliadku a aj voľný čas na fotenie. Hrad bol veľký a krásny. Večer sme sa vrátili do Almadénu a išli všetci naspäť do svojich hosťovských rodín. Bol to celkom vyčerpávajúci, no zároveň veľmi zaujímavý a zábavný deň. Celkovo celá mobilita nám všetkým určite dala nejaké dobré skúsenosti do života. Spoznali sme super ľudí a našli si nových kamarátov. Dúfam, že budeme mať šancu opäť sa s nimi stretnúť.  

              Štvrtok v Cordobe 

              Nádherné, majestátne, rozpávkovo krásne. Tak by sa dalo opísať mesto Cordoba, v ktorom sme strávili opäť jeden nezabudnuteľný deň. Našou prvou zastávkou v meste bola miestna mešita, ktorá je takou kombináciou moslimského a kresťanského sveta, keďže v jej vnútri je zabudovaný nádherný katolícky chrám. Na komentovanú prehliadku so sprievodcom sme dostali aj audio zariadenia, aby nám z výkladu nič neuniklo. Nie je jednoduché opísať tento zážitok, pretože kam sa oko pozrelo, mohlo objaviť zaujímavý architektonický prvok, čriepok z bohatej histórie, novú informáciu. Po prehliadke vnútorných priestorov sme sa so sprievodcami vybrali objavovať nádherné zákutia a uličky Cordoby. A opäť sa bolo na čo pozerať. Či to už boli krásne modré kvetináče, ktoré prekypovali záplavou kvetov, alebo zaujímavé fasády domov, vône, ktoré sa šírili odvšadial, alebo mnoho obchodíkov so všakovakým tovarom. To všetko patrí ku koloritu mesta a ponúka jedinečnú atmosféru. A keď si predstavíte, že nás tam čakalo úžasných 25 0C   a bezoblačná obloha... Verte, zahraničné erazmové mobility sú úžasná skúsenosť. Po obedňajšej prestávke a voľne, ktoré sme využili na nákupy suvenírov, sme sa opäť stretli pri vstupnej bráne do mesta, odkiaľ sme po moste prešli k historickej veži. Tam nás opäť čakala audio prehliadka v podobe rozprávaných historických príbehov o meste. To však z histórie ešte nebolo všetko. Na spiatočnej ceste sme ešte navštívili hrad Calatrava, resp. to, čo z neho ostalo. Počas komentovanej prehliadky sme sa opäť dozvedeli množstvo zaujímavých faktov z histórie hradu i krajiny. Španielsko má veru čo ponúknuť. Pre mňa to bol opäť deň plný neopísateľných zážitkov.  

              Piatok okrem iného aj oslava Erasmus days 

              Piatok sa niesol v znamení ďalších projektových aktivít. Navštívili sme miestnu univerzitu, kde sme mali možnosť nazrieť do laboratórií, skladových priestorov, zúčastniť sa workshopov so zamestnancami univerzity, alebo absolvovať prehliadku historického múzea, ktoré je súčasťou univerzity. Vedeli ste, že tam kedysi bolo väzenie? Nuž, aj pre nás to bola novinka. Profesori, ktorí nás sprevádzali, mali pripravené aj kvízové otázky. Veď ako to už s učiteľmi býva, stále si musia niečo overovať. V tomto prípade naše pozorné počúvanie. Áno, bolo to opäť veľmi zaujímavé a poučné putovanie priestormi univerzity. Jednou z najzaujímavejších častí našej prehliadky bol workshop v laboratóriu, kde nám zo vzorky vlasov zisťovali množstvo ortuti v našom tele. Nuž, niektoré výsledky boli viac než zaujímavé a určite prekvapivé. Súčasťou projektových aktivít boli aj prezentácie jednotlivých krajín na tému „environmentálne záťaže v krajinách“ anásledná práca v skupinách. Medzinárodné tímy mali diskutovať o týchto témach a pripraviť si krátke prezentácie s riešeniami daných problémov. Počas intenzívnych rozhovorov sme opäť raz zistili ako je dobré, vedieť dobre po anglicky a vedieť správne argumentovať. No to ešte nebolo všetko. Keďže počas našej mobility v Španielsku prebiehali aj Erasmus Days, bola to výborná príležitosť osláviť to spoločnou aktivitou. My sme sa rozhodli pre jazykolamy, na ktorých sme pracovali už od septembra počas Európskeho dňa jazykov. Pripravili sme videá, ktoré sme rozposlali našim partnerským školám na štúdium a v piatok poobede sme si dali „tongue twisters challenge“. Bola to náramná sranda, no aj drina, keď si predstavíte, že sa máte naučiť jeden po flámsky. To už hádam aj svahilčina je jednoduchšia. So školou sme sa nakoniec rozlúčili písaním odkazov na okná na chodbách. A čakala nás už len záverečná párty s výborným jedlom, dobrou hudbou a nádhernými spomienkami na nových priateľov a množstvo zážitkov a skúseností.  

        • 07nov
          • Noc výskumníkov - Vedecký kuriér - EKOLÓGIA
            • Noc výskumníkov - Vedecký kuriér - EKOLÓGIA

              Naša škola sa tohto roku zapojila do aktivity, vedecký kuriér, v rámci programu Noc výskumníkov.

              Získali sme balíček Ekológia, ktorého súčasťou bola skladačka skákajúcej žaby na solárny pohon. Model solárnej žaby má žiakom priblížiť využitie obnoviteľných zdrojov energie.

              Žiaci 8. B a 7. A sa v plnom nasadení umu a šikovných rúk chopili úlohy zostavenia skladačky skákajúcej žaby. Ako sa im darilo pri jej skladaní? To si môžete pozrieť vo fotogalérií.

        • 07nov
        • 26okt
          • Šarkaniáda v ŠKD 
            • Šarkaniáda v ŠKD 

              Slnečné dni babieho leta boli ako stvorené na trávenie voľného času vonku. V ŠKD si deti vyrobili šarkany rôznych farieb a tvarov. Deti s nadšením a smiechom púšťali šarkanov a pozorovali, ktorý z nich vyletí najvyššie. 

        • 25okt
          • Včelí workshop pre seniorov
            • Včelí workshop pre seniorov

              Pri príležitosti októbra mesiaca úcty k starším sme v našej škole dňa  19. októbra 2022 zorganizovali workshop pre seniorov. Pozvaní boli klienti z domova sociálnych služieb Jeseň, bývalí naši kolegovia na dôchodku a starí rodičia žiakov našej školy. 

               

              Spoločne sme sa stretli v priestoroch školy. V úvodnom príhovore, pani riaditeľa školy informovala verejnosť o prebiehajúcom projekte Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy - Včelí plán pre biodiverzitu, v rámci ktorého bol organizovaný workshop. Projekt je podporený Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu SR.   

              Potom nám deti z ŠKD zaspievali pesničku, v ktorej nám priblížili život včiel v úli. Po kultúrnom úvode, nasledovala prezentácia o živote včiel, včelích produktoch a nových zaujímavostiach o včelách, ich ochrane a významu biodiverzity pre budúcnosť ľudstva, ktorú si pre dôchodcov pripravili a odprezentovali žiaci našej školy. Na záver prezentácie si účastníci workshopu preverili svoje vedomosti o včelách v kvíze, za ktorý  získali sladkú odmenu v podobe oblátky s medom. 

              Poslednou časťou programu bola exkurzia v novovybudovanej včelej triede a včelej záhrade, kde bola predstavená maketa zelenej strechy a vízia jej budovania na našej škole.  

              Včely a včelárstvo tu máme vďaka dedičstvu našich predkov, ktorí svoje skúsenosti a prax pri včelárení s láskou a ochotou podávali mladšej generácií.  Vďakou za túto ich snahu bol aj tento workshop, kde mladá generácia poskytla nové informácie o živote včiel. 

              Ďakujeme všetkým včelárom, ktorý svojou dlhodobou a trpezlivou prácou na včelnici, dali silný základ vedomostí a skúseností nám mladým. Veríme, že aj vďaka realizácií projektu “včelí plán pre biodiverzitu” si nájdu žiaci našej školy cestu k včeláreniu a ochrane biodiverzity. 

              Za kolektív pedagogického tímu včelí plán pre biodiverzitu 

              RNDr. Monika Hudáčová, PhD. 

              FOTOGALÉRIA

               

        • 24okt
        • 24okt
          • Workshop pre materské školy - 19.10.2022
            • Workshop pre materské školy - 19.10.2022

              Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica pozvala na workshop deti z okolitých materských škôl pri príležitosti plnenia aktivít z projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy – Včelí plán pre biodiverzitu podporeného Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov a spolufinancovaného zo štátneho rozpočtu SR.  Materské školy Tulská, Nová, Družby a Jilemnického pozvanie prijali a v dňoch 19.-20.10.2022 boli v úli školy. Pri vstupe do školy si deti z MŠ pozreli výstavu prác našich žiakov. Žiaci I. stupňa si pripravili bohatý program o včelách a opeľovačoch. V rámci workshopu im predstavila Včela – pani učiteľka interaktívnu prezentáciu o živote včiel. Tretiaci z 3.B, vo včelích kostýmoch a v obleku uja včelára, zarecitovali tematické básničky. Žiaci 3.C sa zahrali s deťmi veľké spoločenské hry „Bee game“, ktoré vyrobili na hodinách výtvarnej výchovy. Deti z MŠ plnili rôzne úlohy a všetky ich splnili. Za odmenu dostali skladacie včelie darčeky. Navštívili tiež Včeliu triedu, kde sa zvedavé deti pýtali na všetko, čo videli. Páčila sa im aj vonkajšia jesenná záhradka s informačnými tabuľami o opeľovačoch.

              FOTOGALÉRIA

        • 20okt
        • 19okt
          • Ekoplagát
            • Ekoplagát

                        Naši žiaci sa zapojili do súťaže Ekoplagát. Keďže väčšina plagátov na danú tému je rovnaká, tri zelené šípky v kruhu, smutné zvieracie oči alebo pustá krajina, tak sme sa rozhodli pre originálne spracovanie.

                        Ak si má okoloidúci všimnúť plagát, tak musí byť výrazný s pekným dizajnom. Dali sme hlavy aj ruky dokopy a vytvorili diela, ktoré sú naozaj iné a krásne.

                        Autormi sú žiaci s rôznych tried:

              Porieš svoje smeti, recykluj!

              Monika Boldogová, Danka Konôpková, Sofia Jančová, Sofia Zemková

              Umenie do múzea, život do prírody

              Natália Holicová, Oliver Kočvara, Danka Konôpková

        • 17okt
        • 16okt
        • 10okt
          • Geologická exkurzia Hodruša-Hámre
            • Geologická exkurzia Hodruša-Hámre

              My, deviataci, sme si v stredu ráno 5. októbra dali stretko v átriu našej školy. Samozrejme aj s pani učiteľkami. Stadiaľ sme sa vydali na hodinovú cestu na miesto určenia – do nie veľkej, ale o to dlhšej banskej dedinky Hodruša-Hámre. 

              Vítalo nás hmlisté a chladné počasie, ktoré zaútočilo hneď, ako sme vystúpili z autobusu. Väčšina z nás drkotala zubami. Ale o niekoľko minút sme už sedeli vo vyhriatej miestnosti, kde nám porozprávali základné informácie. Potom sme sa rozdelili do troch skupín a pustili sa do aktivít, ktoré nám pripravili pracovníci múzea.

              Naša áčkarska skupinka išla do bane Starovšechsvätých. Zobrali sme si prilby, svetlá a cez malú chodbičku sme sa vybrali objavovať svet pod zemou. Ja osobne som sa skláňať nemusela, ale niektorí z mojich spolužiakov si skoro obúchali hlavy o nízke kamenné stropy. Úzka chodbička sa zrazu premenila na poriadnu chodbu, kde sme spoznali život baníka v minulosti a históriu bane. Ďalšia cesta viedla do expozície, kde sme sa rozprávali o sopkách alebo o nástrojoch a meradlách, ktoré sa v minulosti používali na prácu v bani. Najviac sa všetkým páčilo horné poschodie, kde sme obdivovali minerály a vzácne kamene zo Slovenska a ostatného sveta.

              Tiež sme sa naučili ryžovať zlato. Voda bola riadne studená, no napriek tomu sa nám podarilo nájsť malé ligotavé zlatienky, ktoré sme si odniesli so sebou domov. Cestou naspäť sme už všetci boli unavení, ale spokojní, pretože sme sa dozvedeli niečo nové a mali sme nový zážitok do zbierky. 

              Ema Sčensná, 9.A

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie