• Novinky

        • 07mar
          • Džudo na telesnej výchove
            • Džudo na telesnej výchove

              Naša základná škola sa nedávno stala miestom, kde sa na hodine telesnej výchovy stretlo zábavné hranie s dôležitými bezpečnostnými zručnosťami. Počas 6 týždňov mali žiaci 3. a 4. ročníkov jedinečnú príležitosť vyskúšať si základy džuda s trénerom Dukla BB - Miroslavom Dzúrom. Žiaci mali možnosť naučiť sa ako správne padnúť, čím sa predchádza vážnym zraneniam pri športe alebo v každodennom živote. Pre niektorých žiakov to bol prvý kontakt s džudom, no s úsmevom na tvári a nadšením si vyskúšali nové veci. A pre tých, ktorí už mali skúseností s týmto športom, to bola príležitosť zdokonaliť svoje techniky.

        • 07mar
          • Kreatívna Matematika: Staviame z kociek a kvádrov
            • Kreatívna Matematika: Staviame z kociek a kvádrov

              V posledných týždňoch sa žiaci siedmeho ročníka pustili do jedinečného projektu, ktorý nielenže posilnil ich matematické schopnosti, ale tiež rozvinul ich kreativitu a šikovnosť. Projekt spojil výučbu geometrie s umením a praktickou zručnosťou, pričom výsledkom boli pôsobivé papierové konštrukcie.

              Každý žiak začal s jednoduchými papierovými kockami a kvádrami, ktoré si vyrobili sami pod vedením učiteľa. Tieto základné stavebné prvky následne využili na vytvorenie rôznorodých geometrických tvarov. Zo začiatku stavali jednoduché tvary, ale postupne sa dostávali k zložitejším konštrukciám, vytvárajúc z nich komplexné predmety, zvieratá a objekty z každodenného života.

              Pri tvorbe sa neobmedzovali iba na geometrické tvary. Žiaci experimentovali s farbami, vzormi a zdobením, čím svoje výtvory oživili a dodali im osobný štýl. V poslednej fáze projektu mali žiaci možnosť prezentovať svoje výtvory pred triedou. Táto časť projektu posilnila komunikáciu, verejné vystupovanie a schopnosť prezentovať svoju prácu. Tento projekt nielenže zdôraznil dôležitosť geometrie v praxi, ale tiež podporil priestorové videnie, spoluprácu, tvorivosť a komunikačné zručnosti medzi žiakmi.

        • 04mar
          • PREDŠKOLÁCI PRVÁKMI
            • PREDŠKOLÁCI PRVÁKMI

              V dňoch 28. - 29. februára 2024 mali naši prváci veľmi príjemnú návštevu z MŠ Nová, MŠ Tulská a MŠ Družby v Banskej Bystrici. Do prváckych tried sa prišli pozrieť predškoláci, ktorých školské lavice čakajú už tento rok v septembri. Naši žiaci sa s predškolákmi pekne zvítali napríklad aj piesňou Zlatá brána, ktorú im vytvorili pri vstupe do triedy. Prváci predškolákom ukázali Šlabikár, z ktorého im prečítali text, zarecitovali báseň, predviedli ako sa im darí na hodinách písania. Taktiež si spoločne vyriešili rôzne matematické úlohy. Pomohli predškolákom s modelovaním písmen z farebných drôtikov. Aj predškoláci nám ukázali ich šikovnosť - boli aktívni a zaspievali nám krásnu pieseň. Spoločne strávený čas sme si veľmi užili a ďakujeme pani učiteľkám, že zaviedli deti práve do našej školy ZŠ Moskovská. Veríme, že sa s niektorými predškolákmi vidíme opäť v septembri už ako s našimi žiakmi.

        • 02mar
        • 28feb
          • Exkurzia žiakov piateho ročníka – Lepidománia
            • Exkurzia žiakov piateho ročníka – Lepidománia

              Pred jarnými prázdninami sme absolvovali aktuálnu expozíciu v Tyhányiovskom kaštieli s názvom Lepidománia. Žiaci piateho ročníka mali možnosť vidieť zbierku vypreparovaných motýľov z celého sveta a mohli sa z blízka pozrieť na stavbu motýlieho krídla, vidieť jeho jemnú šupinkovú stavbu. Prezreli si bohatú zbierku farebných litografických výtlačkov motýľov v ich životnej veľkosti.

              Spoznali toho najväčšieho a najmenšieho motýľa sveta. Dozvedeli sa mnohé zaujímavé informácie zo života rôznych druhov motýľov a pozreli si video o ich životnom cykle. Niektorí žiaci si prezreli aj stálu expozíciu.

              Aké boli priame dojmy žiakov z exkurzie? To si môžete prečítať, tu:

              Z dnešnej exkurzie sa mi najviac páčili: Najväčší motýľ 🦋 a vypchaté zvieratá + mohli sme motýle pozorovať pod mikroskopom, mali krídla, ktoré vyzerali ako koberec.“ (Patrik)

              „Mne sa veľmi páčil ten obrovský motýľ. Ďakujem za exkurziu.“ (Matúš)

              „Na dnešnej exkurzii ma fascinovalo veľa druhov motýľov, najmä ten najväčší motýľ, ktorý bol do biela sfarbený, potom sa mi páčili prezentácie o lesných živočíchoch najmä predátoroch.“ (Lukáš)

              „Najviac ma zaujali Africké motýle“ (Lucia)

              „Páčili sa mi tie motýle, a že som sa mohol zakukliť“ (Damián)

              „Bolo to záživné aj zábavné. Dozvedela som sa veľa nových vecí.“ (Zara)

              „Mňa najviac ma zaujalo video o motýľoch čo sme pozerali. Veľmi zaujímavé motýle boli nočné motýle. Najkrajší motýľ bola babôčka .“ (Lujza)

              „Najviac sa mi páčili veľké a pestrofarebné motýle.“ (Klaudia)

              „Páčil sa mi motýľ „čarodejnica“ a taký modrý motýľ. Zistila som, že niektoré motýle majú na krídlach sovie oči tak odplašia nepriateľa. Niektoré motýlie krídla sa podobajú na list. Páčil sa mi tento výlet s vami.“ (Laura)

              „Páčilo sa mi že ten motýľ smrtihlav vyzeral ako smrtka a že sa ho ľudia báli alebo ako lišaj smrtihlav sa živí medom“ (Michaela)

              „Na dnešnej exkurzii sa mi páčilo: motýle okáň, babôčka a smrtihlav. Zistil som, že niektoré motýle migrujú, žijú  1 rok, niektoré 1-2 mesiace... Najlepší však bol ten najväčší motýľ na svete. Meral cca 28 cm. Ďakujem za tento výlet (-:“ (Adam)

              „Páčili sa mi motýle, video, prezentácia a mikroskop.“ (Matúš)

              V galérií nájdete aj obrázkové dojmy žiakov z exkurzie.

              p. uč. RNDr. Monika Hudáčová, PhD.

        • 28feb
          • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA
            • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

              Na základných školách po celom svete pedagógovia odovzdávajú svojim žiakom základy čítania, písania a počítania, ale tiež rozvíjajú ich schopnosti kritického myslenia a porozumenia zložitejším konceptom. Jednou z ciest, ako dosiahnuť a overiť si ich pokrok, je účasť žiakov vo vzdelávacích súťažiach, napríklad v Ekonomickej olympiáde.

              Aj žiaci deviatych ročníkov sa tento rok zapojili do súťaže. V školských kolách sa otestovalo spolu 6193 žiakov z 218 škôl z celého Slovenska. Medzi 50 najúspešnejších žiakov v Banskobystrickom kraji sa dostali žiaci:

              5. miesto Tomáš.B. z 9.B,

              9. miesto Lukáš V. 9.A,

              28. miesto Jakub M. 9.A.

              Svojou šikovnosťou, a niekedy aj sedliackym rozumom, dokázali sebe aj učiteľom občianskej náuky, že všeobecné vzdelanie má vo svete svoje miesto.

              Veľmi sa tešíme z ich úspechu a prajeme im aspoň toľko radosti, koľko oni, touto aktívnou prácou, venovali nám.

        • 23feb
          • STRAVOVANIE - prihlásenie NOVÉ
            • STRAVOVANIE - prihlásenie NOVÉ

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              informujeme Vás o novom linku cez ktorý je potrebné prihlásiť sa na stravovanie - kliknite SEM .
              Tiež je potrebné, aby ste si nastavili tento nový link vo Vašich zariadeniach (vymazaním predchádzajúceho), a tak mohli bezproblémovo prihlásiť stravu.

              Ďakujeme za pochopenie.

              Vedenie školy

        • 21feb
          • OZNAM
            • OZNAM

              Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci,

              z technických dôvodov sme zrušili pevnú linku na škole (048/423 18 34) a v školskej jedálni (ďalej ŠJ - 048/413 92 75) k 29.02.2024 od dodávateľa T-com.

              Platné čísla:

              Škola sekretariát: + 421 903 657 550

              Školský špeciálny pedagóg/výchovný poradca (Mgr. Maľová)

              Sociálny pedagóg/koordinátor prevencie (Mgr. Vonkomerová)

              +421 918778100 - nové číslo

              Školská jedáleň: +421 911 365 755

              Z tohto dôvodu je zrušený aj internet T-com v ŠJ a s tým súvisí objednávanie a odhlasovanie stravy. Využili sme jarné prázdniny a v piatok, 23.02.2024 bude odstavené prihlasovanie a odhlasovanie obedov pre budúci týždeň v čase od 08:00 do 14:00 hod. Využite ešte štvrtok so súčasnou IP adresou 87.197.137.92 na objednanie obedov od 26.02. do 01.03.2024. Od piatku po 14:00 hod bude už nová IP adresa: 92.52.63.112 (http://92.52.63.112:3000/), ktorú si musíte nastaviť v mobiloch, PC a NTB, aby ste objednali a odhlásili obedy. V prípade, ak budete používať po tomto termíne starú adresu, nebude sa Vám dať prihlásiť a odhlásiť obed.

              Ďakujeme za pochopenie, spoluprácu a prajeme ešte príjemne strávené jarné prázdniny.

              Mgr. Marta Melicherová, riaditeľka školy

        • 16feb
          • Fašiangový sprievod oživil sídlisko Fončorda
            • Fašiangový sprievod oživil sídlisko Fončorda

              Tradičný Fašiangový sprievod Základnej školy Moskovská opäť oživil túto starú tradíciu plnú veselej hudby a radosti. Bursa každoročne putuje sídliskom Fončorda a končí pred bránami Základnej školy Moskovská.  

              Fašiangový sprievod sa začal tradičným koledovaním s ražňami, ktoré rozprášilo dookola veselie a radosť. Žiaci spolu so svojimi učiteľmi spievali fašiangové piesne a rozdávali úsmevy všetkým, ktorí sa pridali k sprievodu.  

              Tohto roku žiaci koledovali pred domovom dôchodcov Jeseň, kde si s nimi veselo zaspievali aj seniori. 

              Žiaci prvého stupňa si s nadšením vykoledovali svoje obľúbené šišky, dobroty im napiekli naše pani kuchárky. 

              „Fašiangový sprievod je pre nás vždy veľkou udalosťou,“ povedala vedúca sprievodu, pani vychovávateľka Ružinská. „Je to príležitosť pre našich žiakov spoznať a zachovať si tradičné slovenské hodnoty a zároveň si užiť spoločný čas so spolužiakmi a rodičmi.“ 

        • 16feb
          • Školský klub detí oslávil karneval hudbou a zábavou
            • Školský klub detí oslávil karneval hudbou a zábavou

              Školský klub detí sa minulý týždeň ponoril do sveta karnevalu, ktorý bol plný radosti a tanca. Táto každoročná udalosť privítala deti v rozmanitých maskách a tak sa parket hmýril tanečníkmi od princezien, tajomných bytostí až po superhrdinov. 

              O hudbu sa postaral DJ Šašo a okrem hudobnej zábavy sa deti mali možnosť zapojiť do rôznych hier a súťaží. O vrchol zábavy sa postaral náš pán vychovávateľ Pavol, ktorý rozoskákal všetky deti.  

              „Karneval je naša obľúbená udalosť,“ povedala vedúca Školského klubu detí, pani vychovávateľka Jančová. „Je to príležitosť pre deti vyjadriť svoju kreativitu a fantáziu prostredníctvom svojich kostýmov a tiež sa zabaviť so spolužiakmi.“ 

        • 04feb
          • Geografická olympiáda
            • Geografická olympiáda

                     Školské kolo geografickej olympiády sa uskutočnilo 19. 1. 2024. Zúčastnilo sa ho 60 žiakov 2.stupňa, ktorí súťažili v troch kategóriách. Samostatne žiaci 5. ročníka – kategória G, samostatne žiaci 6 a 7. ročníka – kategória F a najstarší žiaci 8. a 9. ročníka v kategórii E. Geografické úlohy boli riešené online formou v teoretickej aj praktickej časti. Najúspešnejší, prví traja žiaci v jednotlivých kategóriách budú reprezentovať našu školu v okresnom kole.  

              Kategória G – 5. ročník

              1. miesto T. Korytková, 5.B

              2. miesto T. Varga, 5.C

              3. miesto R. Kaštier, 5.B

               

              Kategória F – 6. – 7. ročník

              1. miesto A. Zacharová, 7.A

              2. miesto M. Šedík, 7.C

              3. miesto M. Vlčko, 7.C

               

              Kategória E – 8. – 9. ročník

              1. miesto M. Mindek, 9.B

              2. miesto T. Legíň, 9.B

              3. miesto M. Auxt, 9.B

               

        • 03feb
          • FOOD BOX
            • FOOD BOX

              Plytvanie potravinami je celosvetový problém, ktorý sa týka každého z nás. Nielen Slováci nakupujú oveľa viac jedla, ako dokážu spotrebovať.

              Vedeli ste, že podľa štatistík skončí ako potravinový odpad až 30 % všetkého jedla? Množstvo z tohto odpadu je pritom jedlo, ktoré je stále konzumovateľné.

              Na podnet pani riaditeľky, ktorá reagovala na príspevok od ZŠ Maurerka z Košíc https://www.facebook.com/watch/?v=987002559057733 sa školský parlament aj v spolupráci so žiakmi z environmentálnej výchovy a školskou jedálňou rozhodli vytvoriť na našej škole food box. Ten nám bude slúžiť na zber potravín pre žiakov, ktorí by inak potraviny nespotrebovali, či už z dôvodu, že danú potravinu nekonzumujú, alebo jednoducho ju nechcú. Tieto potraviny budú môcť vložiť do food boxu v našej školskej jedálni a ostatní žiaci, ak majú chuť si potravinu môžu vziať. Jedná sa o potraviny, ktoré dostanú k obedu – ovocie, jogurty... Pokiaľ potraviny nespotrebujú ani iní žiaci školy, poputujú po dohode s koordinátorkou SČK do Sociálno-charitatívnemu centru SČK Ivana Šedibu - "Prístav", Tulská ul., Banská Bystrica. Tieto potraviny budú odnášať žiaci z environmentálnej výchovy s p. učiteľkou.

              Veríme, že touto aktivitou ukážeme žiakom formu solidárnosti, naučíme ich myslieť a správať sa prosociálne a zároveň pomôžeme našej planéte.

              školský parlament,

              žiaci environmentálnej výchovy

        • 23jan
          • Hviezdoslavov Kubín - II. stupeň
            • Hviezdoslavov Kubín - II. stupeň

              Dátum 18. január 2023 bol pre Hviezdoslavov Kubín znamenitým dňom. V tento deň sa žiaci druhého stupňa stretli v školskej knižnici, aby predviedli svoje recitačné schopnosti. Atmosféra bola naplnená očakávaním a nervozitou, no zároveň aj nadšením a láskou k literatúre. Žiaci mali príležitosť ukázať svoje umelecké schopnosti. Na záver súťaže boli vyhlásení víťazi jednotlivých kategórií:

              II. kategória - POÉZIA                          

              1. M. Olajec (6.B)
              2. V. Caban (6.C), L. Štefanovie (6.A)
              3. N. Mackovičová (5.C)

              II. kategória - PRÓZA

                 1. E. Bubelková (5.B)

              III. kategória - POÉZIA

                 1. E. Trnka (8.A)

                 3. N. Kollová (9.A), K. Lehoťanová (9.A)

              III. kategória - PRÓZA

                 1. A. Hulíková (8.C)

                 2. M. Záhorec (8.A)

              Títo mladí recitátori nezískali len ocenenie, ale tiež si získali rešpekt svojich kamarátov a učiteľov. Ich schopnosť priblížiť poéziu poslucháčom ukázala silu slova a jeho schopnosť dotknúť sa srdca ľudí. 

        • 08jan
        • 04jan
          • O troch grošoch alebo ako 9.B navštívila CZD Kanaán v Lazovnej ulici
            • O troch grošoch alebo ako 9.B navštívila CZD Kanaán v Lazovnej ulici

              „Jeden vraciam svojmu otcovi, jeden požičiavam svojmu synovi a z jedného žijem.“ Tieto múdre slová vyslovil chudobný človek, keď sa ho kráľ spýtal, ako dokáže vyžiť z troch grošov. Znamenajú, že netreba zabúdať na minulosť a vážiť si ju, máme sa uskromniť s prítomnosťou, aby sme sa na budúcnosť, ktorú nepoznáme, dokázali pripraviť.

              Aj my sme sa snažili jeden z troch grošov vrátiť v podobe vianočných balíčkov a ľudskosti klientom Centra zborovej diakonie Kanaán v Lazovnej ulici. Stretnutie to bolo zaujímavé a bolo vyvrcholením a zavŕšením dlhodobejšieho dobrovoľníckeho projektu z hodín anglického jazyka. Počas plánovania sme sa naučili, že nie vždy ide všetko podľa plánu, nie vždy sa veci vyvíjajú, ako chceme a že kým sa naplní stanovený cieľ, musíme prejsť mnohými úskaliami a peripetiami. Avšak, o čo ťažšia príprava, o to sladšia odmena. A odmena to bola nečakaná – úsmevy, vďačné tváre a rozhovory, na ktoré sa nezabudne. Išli sme s predstavou, že odovzdáme ten náš groš a vrátili sme sa obohatení o celý mešec:

              „Dnešný deň som spoznala veľmi príjemných ľudí. Boli síce odo mňa oveľa starší, ale aj tak som sa s nimi cítila veľmi dobre. Stretnutie s dôchodcami bolo veľmi milé, získala som nové skúsenosti a rada by som sa s nimi stretla opäť.“ (Naty V.)

              „...bol to veľmi zaujímavý zážitok. Bola tam zaujímavá a zmiešaná atmosféra. Zo začiatku pochmúrna, keď však začal náš program, tak bolo zo seniorov cítiť žiarivé potešenie. Presne vtedy som sa cítil prítomný v momente a uvedomoval si, čo sa nám vlastne podarilo.“ (Maťo M.)

              „Na začiatku som sa trochu bála, že dôchodci a že o čom sa s nimi budeme rozprávať, ale nakoniec to bolo veľmi milé.“ (Naty Š.)

              Sľúbili sme, že sa vrátime a sľuby sa majú plniť 😊

              9.B a Zuzana Filadelfi

        • 22dec
          • 4.B. MÁ TALENT
            • 4.B. MÁ TALENT

              V triede 4. B. každý rok prebieha súťaž v hladaní talentov. Tohtoročná show sa niesla v duchu vianočnej atmosféry. Nechýbali tanečné čísla, hra na gitaru, bubny či ukulete. Dokonca sa predviedli aj humoristi, ktorým sa podarilo rozosmiať detské publikum. Samozrejme, ani talentová súťaž sa nezaobíde bez usilovnej prípravy. K odhodlaniu a odvahe vystúpiť pred svojimi kamarátmi žiakom srdečne gratulujeme.

        • 22dec
        • 22dec
          • Deň vedy a techniky
            • Deň vedy a techniky

              Žiaci 2. B prostredníctvom daltonského bloku zažili deň plný nových informácií a zážitkov.

              Obohatili si slovnú zásobu nielen v slovenskom, ale aj v anglickom jazyku.

              Počas dňa pracovali v tímoch a plnili rôzne úlohy. Na konci dňa vypracovali projekt, čím zosumarizovali nadobudnuté vedomosti.

              Počas dňa navštívili aj učebňu biológie, kde mali možnosť objavným spôsobom, za asistencie žiakov ôsmeho ročníka, manipulovať s rôznymi prístrojmi a zaujímavými pomôckami.

        • 22dec
          • Vianoce v školskej knižnici
            • Vianoce v školskej knižnici

              V predvianočnom čase sa naša školská knižnica premenila na útulné miesto plné radosti a čarovných chvíľ.

              Jedným z najkrajších okamihov boli spoločné čítania príbehov. Každý deň si žiaci mohli vybrať svoj obľúbený príbeh, sadnúť si pohodlne do pohovky a nechať sa unášať do sveta fantázie. Príbehy o Vianociach, kúzelných dobrodružstvách a príjemných vianočných zázrakoch rozžiarili tváre nielen najmenších, ale aj tých starších čitateľov.

              Popri čítaní sme si knižnicu skrášlili aj stromčekom zloženým zo starých kníh. Stromček je nielen ekologický, ale aj vizuálnym zážitkom.

              „Je to úžasné vidieť, ako sa naša knižnica mení v tomto období. Detské oči žiaria radostne pri príbehoch a vianočný stromček nám pripomína, že knihy môžu byť nielen zdrojom vedomostí, ale aj základom pre kreativitu a radostné zážitky,“ povedala knihovníčka pani Steinerová.

              Nateraz Vám prajeme Veselé Vianoce a šťastný nový rok a tešíme sa na mnohé ďalšie príbehy a aktivity v našej knižnici.

        • 22dec
    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
    • Prihlásenie