• Novinky

        • 05sep
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023
            • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

              Dnešným ránom sme odštartovali ďalší a veríme že úspešný školský rok. Letné prázdniny ubehli ako voda a my sme radi, že sme opäť privítali deti v škole. Starší žiaci sa s úsmevom zvítali so svojimi spolužiakmi a s vyučujúcimi, noví prváčikovia zvedavo prekročili brány školy, kde sa prvýkrát stretli s pani učiteľkami, pani vychovávateľkami a novými kamarátmi. 

              Želáme všetkým našim žiakom, ich rodičom, ale aj učiteľom a nepedagogickým zamestnancom úspešný školský rok plný nových vedomostí, skúseností, priateľstiev a nových výziev, na ktoré sa spoločne môžeme tešiť, spoločne ich zvládať a vytvárať tak príjemné miesto, kde budeme tráviť ďalší školský rok. 

        • 29aug
        • 17aug
          • Oznam školskej jedálne!
            • Oznam školskej jedálne!

              PRE NOVÝCH STRAVNÍKOV (budúci prváci a noví žiaci)

              Od 22.8.2022 je možné prihlásiť sa na stravovanie u vedúcej ŠJ (doniesť prihlášku a zakúpiť si čipovú kartu na stravovanie) v čase od 8:00 do 14:00.

              Dňa 24.8.2022 v časoch od 8:00 do 16:00.

              Prihlášku na stravovanie si môžete stiahnuť TU.

              PRE VŠETKÝCH STRAVNÍKOV

              Od 2.9. 2022 je možné objednať obedy cez elektronický prihlasovací systém.

              Od 6.9. 2022 je zabezpečený výdaj stravy.

              Vedúca ŠJ

               

        • 11aug
        • 06júl
        • 04júl
          • Hurá, hurá, leto volá ...
            • Hurá, hurá, leto volá ...

              Rozlúčili sme sa s letom v estetickej učebni našej školy. Všetky oddelenia si nachystali program pre svojich kamarátov, zabavili sme sa, vyhodnotili motivačný projekt "Včelia rodina" a tešíme sa na ďalšie spoločné podujatia, ktoré na nás čakajú v budúcom školskom roku.

              Prajeme sebe aj všetkým KRÁSNE A VESELÉ PRÁZDNINY.

                                                                                                                                      ŠKOLSKÝ KLUB SLNIEČKOVO

        • 30jún
          • Ukončenie školského roka 2021/2022
            • Ukončenie školského roka 2021/2022

              Posledným zvonením sme dnes slávnostne ukončili ďalší školský rok. Rok plný náročných dní, ale aj dní veselých a naplnených smiechom. Priateľstvá, úspechy, radosť, ale aj občasné sklamania, či neúspechy, s ktorými sme sa spoločne vysporiadali nás mnohému naučili. So slzami v očiach sme do sveta stredoškolákov vypustili našich deviatakov, no a našim prváčikom sme odovzdali prvé veľké vysvedčenie. V nasledujúcich dňoch deti čaká zaslúžený oddych a prázdniny.

              Milí žiaci, ďakujeme za Vašu každodennú energiu, za Váš smiech a radosť, ktoré napĺňajú našu školu skutočným životom. Rodičom ďakujeme za dôveru, spoluprácu a ďalší úspešne zvládnutý školský rok.

              Prajeme Vám krásne leto a tešíme sa na Vás v septembri.

        • 30jún
        • 30jún
        • 30jún
          • Exkurzia Ľubietová
            • Exkurzia Ľubietová

              Horská obec Ľubietová neďaleko Banskej Bystrice bola významným strediskom ťažby a spracovania medených a železných rúd. V sobotu 18. júna sa niektorí žiaci zapojení v projekte Erazmus+ vybrali na najznámejšie ložisko tejto oblasti Podlipu, ktorá leží na južnom svahu kóty Vysoká. Lokalita je náleziskom unikátneho minerálu Libethenitu a v časoch najväčšej ťažby sa tu nachádzalo až 23 štôlní a banských polí. Viaceré z nich sa zachovali až do dnešných čias. Zlatý vek ľubietovského baníctva pripomínajú aj okolité haldové polia, kde žiakov previedol Doc. RNDr. Stanislav Jeleň, CSc. z Katedry geografie a geológie FPV UMB v Banskej Bystrici. Spoločne sa im podarilo nájsť niekoľko vzoriek malachitu, pseudomalachitu, dokonca i vzorku vzácneho Libethenitu. S pomocou bateriek preskúmali vchod a prednú časť najvyššie položenej štôlne Johann.

              Okrem poznávania okolia žiakov čakali dôležité pracovné úlohy. Z niekoľkých miest haldy odobrali vzorky pôdy, ktoré budú slúžiť na ďalšie školské experimenty. Na dvoch plošinách haldy tiež fotografiami zdokumentovali výskyt rôznych druhov rastlín a zozbierali ich vzorky. Rastlinné vzorky neskôr v škole spracovali, aby z nich mohli v septembri vytvoriť herbár.

                          Napriek neobyčajne horúcemu počasiu si erazmáci sobotňajšiu exkurziu užili naplno a už teraz sa tešia na ďalšie experimenty so získanými vzorkami, ktorých výsledky hrdo predstavia kolegom z ostatných zapojených krajín.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Ľubietová.

        • 28jún
          • Práca s robotom Photonom v 4.C
            • Práca s robotom Photonom v 4.C

              V 4.C sme minulý týždeň opäť programovali s robotom Photonom. Prepojili sme programovacie prostredie s matematikou tak, aby sa robot dostal k vždy k výsledku k príkladu, ktorý si každá skupina ťahala. Tiež sme ho prepojili s geografiou, kedy k názvom kontinentov hľadali s robotom územia. Žiaci pritom používali zmenu farieb, zvuky a vlastné nahrávky, ktoré robot opakoval. Hľadali viaceré riešenia, pričom si rozvíjali divergentné i konštruktívne myslenie. 

        • 27jún
        • 27jún
          • Nechaj svoju hviezdu zažiariť - Englishstar 2021/2022
            • Nechaj svoju hviezdu zažiariť - Englishstar 2021/2022

              Nechaj svoju hviezdu zažiariť, alebo, keďže ide o medzinárodnú súťaž v anglickom jazyku, Let yourself star. Tak ako hviezdy každú noc žiaria na oblohe, aj žiaci našej školy sa zaskveli v tohtoročnom ročníku Englishstar 2021/2022. Súťaž Englishstar je určená pre žiakov základných škôl a jej cieľom je zábavnou a hravou formou motivovať žiakov k učeniu anglického jazyka, ale zároveň otestovať si vedomosti a zmerať si sily so spolužiakmi a školami v Slovenskej republike, Českej republike či Maďarsku.

              V každej kategórii bolo udelených 5 cien. Základným kritériom je dosiahnutie najvyššieho počtu bodov a pri rovnakom bodovom skóre sa výhercovia žrebujú. Žiaci súťažia o zaujímavé ceny, ako je smartphone, bluetooth slúchadlá, powerbanka či produkty značky Fusakle.

              8. ročníka súťaže ENGLISHSTAR sa celkovo zúčastnilo 19 590 žiakov a 545 škôl. Naši Englishstaristi hviezdili v siedmich kategóriách:

              STAR 3 – 3. ročník: najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Tamarka K.,

              STAR 4 – 4 ročník: najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Natálka V., ktorá mala 100 % bodovú úspešnosť,

              STAR 5 – 5. ročník: najúspešnejší riešiteľ našej školy je Lukáš P.,

              STAR 6 – 6. ročník: najúspešnejšie riešiteľky našej školy so zhodným počtom bodov 99 sú Zuzka B. a Nikoleta H.,

              STAR 7 – 7. ročník: najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Laura D.,

              STAR 8 – 8. ročník: najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Karolína V.,

              STAR 9 – 9. ročník: najúspešnejšia riešiteľka našej školy je Nina B., ktorá sa umiestnila na nádhernom 4. mieste v celkovom poradí všetkých súťažiacich 9. ročníka.

              Okrem najúspešnejších riešiteľov, ktorým srdečne blahoželáme a máme pre nich pripravené malé darčeky, každý jeden súťažiaci, ktorého úspešnosť presiahla 80 %, sa môže tešiť aj na zlatú medailu na svojom diplome. Navyše každý účastník súťaže s úspešnosťou 100 % získava ponožky značky Fusakle a každý účastník súťaže bez ohľadu na bodový zisk dostane malý darček od organizátorov súťaže.

              Ďakujeme všetkým súťažiacim a pani učiteľkám, ktoré s vervou a odhodlanosťou pripravujú všetkých žiakov, aby ich hviezdy zažiarili na nekonečnom nebi možností. Dúfame, že v budúcom ročníku súťaže vás neopustí chuť a motivácia do ďalšieho súťaženia.

              Tešíme sa na vás a veríme, že sa nám bude opäť dariť.

        • 26jún
        • 23jún
          • Olympijský festival - 1. stupeň
            • Olympijský festival - 1. stupeň

              Dňa 16.6 sa uskutočnil v športových priestoroch Základnej školy Jozefa Gregora Tajovského olympijský festival pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Súťažili vo viacerých športových disciplínach: beh na 60 metrov, štafetový beh, skok do diaľky a s rozbehom, futbal a vybíjaná. 

              Úspešní sme boli vo vybíjanej aj vo futbale, kedy sme sa umiestnili na 2. mieste. V behu sa na 2. mieste umiestnili: S. Gurská, E. Valentová, A. Telgarský, Y. Bitsoieva a M. Samkova. V skoku do diaľky sa umiestnili na 2. mieste  J. Šedík a na 3. mieste F. Čipka a E. Bezáková. V skoku do diaľky s rozbehom sa umiestnili na 1. mieste R. Valent, na 2. mieste E. Marová a R. Bridíková. V štafetovom behu sme sa umiestnili na 3. mieste. Gratulujeme k úspechu :-). 

        • 23jún
          • Detská lesnícka univerzita 2021/2022
            • Detská lesnícka univerzita 2021/2022

              Čo je to vlastne Detská lesnícka univerzita (DELESUN)? Cieľom projektu je umožniť žiakom základných škôl spoznať zaujímavé fakty z oblasti lesníctva a ekológie lesa priamo vo vysokoškolskom prostredí. Šiestaci sa osem mesiacov zúčastňujú prednášok zameraných na lesnícke témy a zážitkovo spoznávajú les s lesnými pedagógmi.  

              Keď sa šiestaci dozvedeli o tom, že sa môžu zúčastniť detskej lesníckej univerzity, boli nadšení. Vyvolených však mohlo byť iba sedem. Naši žiaci skvelo zvládali nástrahy univerzitných prednášok, aktivít lesnej pedagogiky, tvorivej a kreatívnej práce, dištančné vzdelávanie a aj prácu lesníkov. Vysadili sto stromčekov, počas vianočných sviatkov vytvorili dekorácie z prírodného materiálu, učili sa spoznávať stromy a kry, vytvorili plagát pri príležitosti dňa lesov, navštívili Lesnícke a drevárske múzeum  a zahrali sa na mestských poslancov mesta Zvolen. Celý projekt vyvrcholil promóciou v aule Technickej univerzity vo Zvolene, kde žiakov prišli podporiť hneď dvaja ministri – minister obrany SR Jaroslav Naď a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan.

              Či sa to deťom páčilo? Posúďte sami 😊

              Na lesníckej univerzite sa mi veľmi páči. Program univerzity je super, či už sú to prednášky alebo aktivity. Naučila som sa veľa zaujímavostí o lesoch a prírode. Páči sa mi, že čas tam môžem tráviť so svojimi kamarátmi. Mám odtiaľ veľa pozitívnych skúseností. :) 

                                                                                                                                                                                     Anička 

              Detská lesnícka univerzita (DELESUN) ma bavila a naučila som sa, ako sa starať o les, zaujímavosti o lesných zvieratách, o drevárskych remeslách ale aj ako správne sadiť stromy. Neviem sa dočkať, kedy budeme mať promócie, ale aj ma mrzí, že to skončí. Určite, keby bola detská lesnícka univerzita aj v siedmom ročníku, tak by som v nej pokračovala. Páči sa mi aj jej skratka :) 

                                                                                                                                                                                        Kaja 

              Detská lesnícka univerzita je super, pretože som sa tam veľa naučil a dosť vecí ma aj prekvapilo. Páčilo sa mi, ako sme sadili stromčeky, teraz už viem, ako ich správne zasadiť a teším sa, keď vyrastú. Bolo to super, lebo sme veľa aktivít robili na čerstvom vzduchu a nemuseli sme byť zavretí dnu. 

                                                                                                                                                                                       Maťo 

              Mne sa Detská lesnícka univerzita veľmi páčila, naučila som sa tam veľa o stromoch, o lese, o používaní dreva, o zvieratách a o tom, ako sa sadia stromy. Zasadili sme 100 stromov a aj sme sa pri tom zabavili. Som rada, že som mala príležitosť vyskúšať si ju. 

                                                                                                                                                                                          Letti 

              Každú jednu prednášku som si veľmi užila. Spoznala som nových ľudí a naučila som sa nové a zaujímavé veci. Som rada, že som sa mohla zúčastniť Detskej lesníckej univerzity. 

                                                                                                                                                                                          Niki 

              Od začiatku Lesníckej univerzity som vedela, že to bude skvelý zážitok - plný prírody. Som veľmi rada, že už aj školáci sa môžu učiť ako sa starať o lesy a vo všeobecnosti o prírodu. Je to skvelé, a veľmi sa mi zapáčilo sadenie malých stromčekov. Zároveň pomáhame zvieratám v lese, stromom a takisto aj nám. Čím viac stromov, tým zdravší a čistejší vzduch máme. Som veľmi rada, že sa môžem tohto podujatia zúčastňovať. Ďakujem a lesu zdar! 

                                                                                                                                                                                         Ema 

               

        • 23jún
          • Zber papiera 2022 - výsledky
            • Zber papiera 2022 - výsledky

              Zber papiera, je aj snaha vychovať deti k návyku vedieť užitočne recyklovať odpad. Počas piatich dní žiaci zbierali, či vozili spolu s rodičmi, starými rodičmi papier do zberu, za čo im patrí veľké ĎAKUJEM. Výsledok stojí za to! Veď sme nazbierali vyše 6 ton. Ďalej ďakujeme aj školskej žiackej rade a veríme, že budúci zber bude rovnako úspešný. Víťazom ešte raz gratulujeme!

        • 17jún
          • Škola v prírode - Nová Lesná
            • Škola v prírode - Nová Lesná

              Naši žiaci šiesteho ročníka sa zúčastnili krásneho pobytu v Tatrách. Škola v prírode bola veľkou výzvou a obrovským dobrodružstvom. Žiaci si prešli naše veľhory, navštívili Hrebienok, Studenopotocké vodopády, Tricklandiu, jeden deň strávili pri nádhernom Štrbskom plese. 

              Denne ich čakal bohatý animačný program.

              Žiaci si po dlhej dobe Covidu užili spoločnosť svojich spolužiakov v inom prostredí a môžeme povedať, že sú fantastickou partiou.

        • 14jún
          • Návšteva včelára - 2.B
            • Návšteva včelára - 2.B

              Keď sa konečne v júni ukázalo slniečko, vyrazili sme na školskú exkurziu do obce Horné Pršany. V malebnom prostredí sa skrýva včelí úľ, o ktorý sa stará otecko nášho žiaka Samka. Vysvetlil nám mnohé veci, ktoré sme o včielkach nevedeli. Ukázal nám aj kráľovnú - matku. Deti si mohli na chvíľu vyskúšať, aké je to byť včelárom. Pánovi včelárovi veľmi pekne ďakujeme za zaujímavú prednášku aj praktické ukážky.

        • 09jún
          • Úspešní vo vlastnej tvorbe
            • Úspešní vo vlastnej tvorbe

              Opäť sme potvrdili, že sa v našej škole učia tvorivé a kreatívne deti. Aj tento rok sme poslali ich vlastnú tvorbu do okresnej súťaže Banskobystrické pierko, ktorú už piatykrát vyhlásili BBSK a VKMK. A neobišli sme naprázdno. D. Kováč zo 6.B získal čestné uznanie, A. Čunderlíková z 9.B získala vo svojej kategórii v próze 2. miesto a vo svojej kategórii v poézii získala najvyššie umiestnenie, teda 1. miesto, V. Vavricová z 8.B. Naša škola sa zároveň umiestnila na 2. mieste za najviac ocenených prác v súťaži. Oceneným žiakom blahoželáme a želáme im čo najviac tvorivých námetov do ďalšieho písania.

    • Kontakty

      • Základná škola, Moskovská 2, Banská Bystrica
      • Mgr. Alena Maľová, školský špeciálny pedagóg Mgr. Andrea Vonkometová, sociálny pedagóg + 421 918 778 100
      • 356 777 08
      • 2020982040
      • Mgr. Marta Melicherová riaditel@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Mgr. Lucia Steinerová lucia.steinerova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Monika Abelovská monika.abelovska@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • PaedDr. Lenka Matejková lenka.matejkova@zsmosbb.sk + 421 903 657 550
      • Moskovská 2 974 04 Banská Bystrica Slovakia
      • + 421 903 657 550
      • Vedúca školskej jedálne: Katarína Hornyaková Telefón: +421 911 365 755 Email: katarina.hornyakova@zsmosbb.sk
    • Prihlásenie